Zon, zee, zand en een zachte hamamdoek voor op het strand

Hoe blijven je hamamdoeken en handdoeken mooi? Hoe kan je ze het best wassen? Wat is een hamamdoek eigenlijk, en waar kan je hem allemaal voor gebruiken? We geven je alle inspiratie en informatie over jouw Walra hamamdoeken en handdoeken.

Hoe was je je handdoek/hamamdoek? 7 tips!

Je hebt jouw prachtige set handdoeken bij elkaar gespaard en wilt deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe kan je dit het beste doen?

1. Was jouw nieuwe badgoed vóór gebruik op een koud/lauw wasprogramma.

2. Was je handdoek/hamamdoek apart van de andere was.

3. Was je handdoek niet na elke keer gebruiken, maar na ongeveer 3 keer. Hang hem wel uit nadat je je af hebt gedroogd.

4. Ga voor wat minder wasmiddel dan je gewend bent.

5. Doe geen wasverzachter bij je badgoed

6. Laat je handdoeken aan een wasrek of zelfs buiten drogen, lekker fris én goed voor het milieu!

7. Om handdoeken luchtig en zacht te houden, kun je ze het beste niet te strak opvouwen.

Wat doe je met een hamamdoek?

Een hamamdoek ziet er misschien uit als een strandlaken, maar van origine worden hamamdoeken gebruikt in sauna’s (ook wel: hamams) in Turkije. Hier dienen ze als doek om op te zitten, als droogdoek en als omslagdoek. De hamamdoek heeft zich inmiddels allang buiten de sauna’s verplaatst en kan op tal van manieren gebruikt worden. Het is een stevige doek die tot wel twee keer zo veel vocht absorbeert als een handdoek, en is daarmee geschikt om je mee af te drogen én om op te zitten. De doek is weliswaar stevig en dik, maar dun en soepel genoeg om in je picknickmand te stoppen. De hamamdoek is ook in een extra grote variant (200x200) te krijgen, waardoor je er met het hele gezin op kan zitten. Laat die warme zomerdagen maar komen!

Hoeveel bespaar jij per product?

Omdat er materialen worden herbruikt, wordt er tijdens de productie veel water, CO2-uitstoot en energie bespaard. Een badlaken 70×140 bespaart bijvoorbeeld 2.629 liter water, 1.19 CO₂ (KG) en 4.77 kWh ten opzichte van een nieuw geproduceerd badlaken. Dat is te vergelijken met 22 keer een badkuip vullen of 471 keer een telefoon opladen. Naast het recyclen van de producten is er ook aan de verpakking gedacht. Zo bevatten de etiketten aan het product gerecycled katoen, is het plastic zoveel mogelijk gereduceerd en worden er tijdens het transport, dozen met gerecycled karton gebruikt. Je kan dus met een gerust hart sparen voor deze mooie handdoeken!

Hoe wordt de besparing per product gecheckt?

Omdat Walra graag zeker wil weten hoeveel ze besparen, laten ze de producten beoordelen door de Nederlandse partij REMOkey. REMOkey berekent wat de besparing van het product is voor het milieu ten opzichte van een nieuw geproduceerd product en controleert of het daadwerkelijk uit gerecycled materiaal bestaat. Dit wordt vertaald naar het aantal badkuipen of het aantal dagen stroomverbruik van je telefoon wat je bespaart. Ook kan je de QR-code op het product scannen voor meer info over de besparingen op het milieu. Daar krijg je toch echt een good-feeling van! Daarnaast zijn alle producten in de Remade Cotton lijn Oeko-tex en GRS gecertificeerd.

Lees hier alles over de keurmerken