Pizzadeeg maken
Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken

Het begin van een heerlijke pizza: zelf het deeg maken

25 min. bereiden
24 uur 30 min. wachten
13waarderingen

Ingrediënten

4 personen

10 g

zout

500 g

bloem voor pizzadeeg

3½ g

gedroogde gist

1 el

traditionele olijfolie

2 el

Semola griesmeel

Dit heb je nodig

  • staande mixer met deeghaken

  • bakpapier

Het begin van een heerlijke pizza: zelf het deeg maken

Aan de slag

1

Los het zout op in 265 ml koud water in een kom. Voeg in 1 keer de bloem en dan de gist toe. Mix 2 min. met een mixer met deeghaken. Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of met de hand.

2

Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en zet onder in de koelkast en laat het daar 20 uur rijpen.

3

Neem het deeg uit de koelkast en laat 30 min. op kamertemperatuur komen. Verdeel in 4 gelijke porties. Bol de deegstukken op volgens de hierboven beschreven methode. Leg ze op een platte schaal of een met bakpapier beklede bakplaat Laat afgedekt 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.

4

Bestuif het werkblad met wat griesmeel. Neem een bol deeg en vorm er een pizza bodem van. Druk daarvoor de bol plat en duw met je vingers tot de pizza een diameter van ca. 25 cm heeft en de rand hoger is dan het midden. Klop het overtollige griesmeel eraf.

tip

bereidingstipBekijk het recept voor pizza bianca met spek, ricotta en provolone op www.ah.nl/recepten voor de oventemperatuur en -tijden.