Bor­sjt met dil­le en sour cream

Een beetje van Oost-Europa in Nederland, deze bietensoep met de mooiste kleur ever.

(2) waardeer
oost-europees hoofdgerecht Een beetje van Oost-Europa in Nederland, deze bietensoep met de mooiste kleur ever. 4 personen
5 2

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • vijzel
  • staafmixer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de bieten (eventueel met keukenhandschoenen aan) en de aardappelen en snijd alles in blokjes van 2-3 cm. Snijd de winterpeen in de lengte in kwarten en snijd in stukjes van 1 cm.
  2. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 min. Voeg de knoflook, biet, aardappel en laurier toe en bak 5 min. op laag vuur.
  3. Maal met een vijzel de pimentkorrels fijn of plet ze met het lemmet van een keukenmes en voeg toe aan de groenten. Voeg de azijn, fond en bouillontablet toe. Voeg het water toe. Breng aan de kook en laat de soep 45-60 min. zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de bieten gaar zijn.
  4. Verwijder de laurier. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de dille fijn. Schep de soep in kommen, bestrooi met dille en schep een lepel sour cream in elke kom.

Tip:

Oorspronkelijk komt borsjt uit Oekraïne, maar de stevige soep kent vele variaties in heel Oost-Europa. Wat er meestal in zit: rode bieten, ui, bouillon, vlees en sour cream. Vaak: kool, wortel en dille. Maar er zijn ook vega- en visversies en hij wordt zelfs weleens koud geserveerd.

Tip:

Je kunt de rauwe bieten ook vervangen door gekookte bieten. De kooktijd van de soep wordt dan 20 min. in plaats van 45-60 min. bij stap 3.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 190 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 24 g
  • vet 6 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 920 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Borsjt met dille en sour cream

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bor­sjt met dil­le en sour cream

1
1
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

2
2
  • 600 g rauwe bieten
  • 2 kruimige aardappelen

Schil de bieten (eventueel met keukenhandschoenen aan) en de aardappelen en snijd alles in blokjes van 2-3 cm.

3
3
  • 200 g winterpenen

Snijd de winterpeen in de lengte in kwarten en snijd in stukjes van 1 cm.

4
4
  • 20 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 min.

5
5
  • 1 gedroogd laurierblaadje

Voeg de knoflook, biet, aardappel en laurier toe en bak 5 min. op laag vuur.

6
6
  • 2 pimentkorrels

Maal met een vijzel de pimentkorrels fijn of plet ze met het lemmet van een keukenmes en voeg toe aan de groenten.

7
7
  • 2 el rodewijnazijn
  • 380 ml krachtige vleesfond
  • 1 vleesbouillontablet

Voeg de azijn, fond en bouillontablet toe.

8
8
  • 700 ml kraanwater

Voeg het water toe. Breng aan de kook en laat de soep 45-60 min. zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de bieten gaar zijn.

9
9

Verwijder de laurier. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

10
10
  • 3 takjes verse dille

Snijd de dille fijn.

11
11
  • 4 el sour cream

Schep de soep in kommen, bestrooi met dille en schep een lepel sour cream in elke kom.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.