Ra­bar­ber-aman­del­taart

Om met 12 personen van te genieten.

  • gebak
  • 12 personen
  • 380 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 1 uur oventijd
(6) waardeer
gebak Om met 12 personen van te genieten. 12 personen
5 6

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • vlaaivorm (Ø 26 cm, ingevet)
  • bakpapier
  • blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen)
  • handmixer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem en poedersuiker boven een ruime kom. Voeg het zout toe. Snijd de helft van de boter in blokjes en doe in de kom. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen. Wrijf de bloem, boter en poedersuiker met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Splits 1 ei (voor een taart) en voeg de eidooier toe aan het deeg. Bewaar het eiwit voor stap 3. Kneed het deeg snel tot een samenhangende deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Duw het deeg tot een gelijkmatige laag in de vlaaivorm. Maak een prop van een vel bakpapier en haal weer uit elkaar. Zo blijft het bakpapier straks makkelijker op het deeg liggen. Leg het bakpapier op het deeg. Verdeel de blindbakvulling erover en bak de taartbodem 20 min. in de oven. Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 5 min.
  3. Maak tijdens het bakken van de taartbodem de frangipane (amandelvulling). Doe de rest van de boter in een kom en voeg 125g basterdsuiker toe. Klop met een mixer in 5 min. tot een glad mengsel. Voeg het laatste ei, het overgebleven eiwit, het amandelmeel, de kaneel en het vanille-extract toe en mix nog 1 min. Snijd de uiteinden van de rabarberstengels en snijd de stengels in ruitvormen van gelijke grootte.
  4. Schep de frangipane in de (warme) taartbodem en leg de rabarber in een mooi patroon op de frangipane. Bak de taart 35-40 min. in het midden van de oven.
  5. Doe ondertussen de rest van de basterdsuiker samen met het water in een steelpan en zet op laag vuur. Zet het vuur uit als de suiker is opgelost. Neem de taart uit de oven en bestrijk met de suikersiroop. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.

Tip:

De verkrijgbaarheid van verse rabarber is sterk afhankelijk van weersinvloeden.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 380 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 31 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Rabarber-amandeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ra­bar­ber-aman­del­taart

1
1
  • 200 g tarwebloem
  • 25 g poedersuiker
  • ½ tl zout

Zeef de bloem en poedersuiker boven een ruime kom. Voeg het zout toe.

2
2
  • 250 g ongezouten roomboter

Snijd de helft van de boter in blokjes en doe in de kom. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen.

3
3

Wrijf de bloem, boter en poedersuiker met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.

4
4
  • 1 middelgroot ei

Splits het ei en voeg de eidooier toe aan het deeg. Bewaar het eiwit.

5
5

Kneed het deeg snel tot een samenhangende deegbal. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

6
6

Verwarm de oven voor op 170 °C.

7
7

Duw het deeg tot een gelijkmatige laag in de vlaaivorm.

8
8

Maak een prop van een vel bakpapier en haal weer uit elkaar. Zo blijft het bakpapier straks makkelijker op het deeg liggen.

9
9

Leg het bakpapier op het deeg. Verdeel de blindbakvulling erover en bak de taartbodem 20 min. in de oven.

10
10

Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog 5 min.

11
11

Maak tijdens het bakken van de taartbodem de frangipane (amandelvulling).

12
12
  • 125 g lichte basterdsuiker

Doe de rest van de boter in een kom en voeg de basterdsuiker toe.

13
13

Klop met een mixer in 5 min. tot een glad mengsel.

14
14
  • 1 middelgroot ei
  • 150 g amandelmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanille-extract

Voeg het ei, het overgebleven eiwit, het amandelmeel, de kaneel en het vanille-extract toe en mix nog 1 min.

15
15
  • 400 g verse rabarbers

Snijd de uiteinden van de rabarberstengels en snijd de stengels in ruitvormen van gelijke grootte.

16
16

Schep de frangipane in de (warme) taartbodem en leg de rabarber in een mooi patroon op de frangipane. Bak de taart 35-40 min. in het midden van de oven.

17
17
  • 50 g lichte basterdsuiker
  • 3 el kraanwater

Doe ondertussen de rest van de basterdsuiker samen met het water in een steelpan en zet op laag vuur.

18
18

Zet het vuur uit als de suiker is opgelost.

19
19

Neem de taart uit de oven en bestrijk met de suikersiroop. Laat in 2 uur helemaal afkoelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.