
Opgerolde baklava met pistache (Burma baklava)
Ideaal zoet hapje om uit te delen: baklava!
Ingrediënten
18 vellen
diepvries filodeeg
190 g
ongezouten pistachenoten
200 g
ongezouten roomboter
3 el
vloeibare honing
250 ml
water
200 g
fijne kristalsuiker
½
citroen
Dit heb je nodig
staafmixer met hakmolen
bakkwast
ovenschaal (20 x 28 cm)
Aan de slag
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen op een bord. Maal de noten heel fijn in het hakmolentje van de staafmixer, houd 3 el apart (per 24 stuks). Smelt de boter met de honing 3 min. in een kleine pan en haal van het vuur.
Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop. Pers de halve citroen uit. Haal de pan met siroop van het vuur, meng er 1 el (per 24 stuks) citroensap door en laat afkoelen.
Leg ondertussen een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honing-boter. Bestrooi met een dun laagje gemalen pistache. Bedek met een 2e vel filodeeg en bestrijk ook dit met honingboter en bestrooi met pistache. Bedek met een 3e vel en bestrijk ook met honingboter. Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg de rol in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle vellen op zijn, je hebt dan 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen. Verwarm de oven voor op 165 °C. Bestrijk de rollen met de rest van het honing-boter-mengsel en snijd in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt. Bak de baklava ca. 30 min in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
Haal uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop, laat minimaal 2 uur intrekken. Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden gemalen pistachenoten.
bereidingstipJe kunt de baklava een dag van tevoren maken en met de helft van de siroop besprenkelen zodra de stukjes uit de oven komen. Besprenkel met de rest van de siroop op het moment van serveren, dan blijft het bovenste laagje filodeeg lekker knapperig.