Harissa
Harissa

Harissa

Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet!

20 min. bereiden
25 min. oventijd
zeer pittig
1waarderingen

Ingrediënten

1 porte

1

rode paprika

½ tl

komijnzaad

¼ tl

karwijzaad

4

rode pepers

2 tenen

knoflook

2

sjalotten

2 el

milde olijfolie

½ tl

zout

2 el

rodewijnazijn

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • vershoudfolie

  • vijzel

  • staafmixer of keukenmachine

Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 25 min. in het midden van de oven tot deze rondom zwart geblakerd is. Neem uit de oven, doe in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 min. staan.

2

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijn- en karwijzaad 5 min. op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen. Neem de specerijen uit de pan, laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.

3

Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de pepers en snijd in grove stukken. Snijd de knoflook en sjalot in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, sjalot en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.

4

Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika. Doe het vruchtvlees met alle specerijen, de gebakken groente, zout en azijn in een hoge beker van een staafmixer of keukenmachine en pureer of maal fijn.

tip

variatietipJe kunt ook een groene of gele harissa maken. Vervang de pepers en paprika door groene of gele.

bewaartipJe kunt de harissa ca. 1 week in een afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast bewaren.

algemeenDit recept is goed voor ongeveer 200 ml saus.