Authentieke gadogado
Authentieke gadogado
bewaar
bewaar

Authentieke gadogado

Gadogado betekent 'gemengd'. Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig in heel Indonesië gegeten.

30 min. bereiden
1 uur wachten
licht pittig
38waarderingen

20 ingrediënten

Aan de slag

1

Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het warme water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.

2

Verwijder de nerf van de kaffirlimoen­ blaadjes, snijd ze in flinterdunne reepjes en snijd ze zeer fijn. Verwijder de steelaanzet van de rawitpepers en snijd het vruchtvlees in fijne ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Maal in een vijzel (eventueel in delen) de rawitpepers, de knoflook en de pinda’s met de rest van het zout tot een fijne pasta, een boemboe. Meng het fijngesneden kaffirlimoenblad erdoor. Dit mengen kan ook in de keuken­ machine. Maal dan eerst het limoenblad, de rawitpepers en de knoflook tot een pasta en doe daarna de pinda’s erbij. Pulseer een aantal keer zodat de stukjes pinda intact blijven.

3

Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Schep de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en 4 el water (per 4 personen) toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5­-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.

4

Kook ondertussen de eieren 6 min. Giet af en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.

5

Verwijder de steelaanzet van de sperzie­ bonen en halveer ze. Verwijder de bruine uiteinden van de taugé. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1½ cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel na onder koud stromend water (blancheren). Laat goed uitlekken.

6

Haal de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6­-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en schep om. Leg de eieren en gebakken tofu erop. Serveer met emping of kroepoek en eventueel gebakken uitjes.

achtergrondinfoDe droge ingrediënten voor de pindasaus worden fijngestampt in een cobek & ulekan (vijzel) en wordt verdund met tamarinde en limoen. Traditioneel wordt gado gado geserveerd met lontong, blokjes kleefrijst.
combinatietipTraditioneel eet je gadogado met lontong, blokjes kleefrijst. In plaats daarvan kan het ook met witte pandanrijst.
combinatietipLiever minder pittig? Gebruik dan 1 Spaanse peper (lombok) in plaats van de 3 rawitpepers, en verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Authentieke gadogado

Gadogado betekent 'gemengd'. Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig in heel Indonesië gegeten.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig