bewaar
Spekkoek van Claire
Spekkoek van Claire
bewaar

Spekkoek van Claire

Spekkoek maken kost wat tijd en aandacht, maar is een nagerecht of tussendoortje waar je gegarandeerd indruk mee maakt. Claire maakt het recept volgens dat van haar oma, die het in Indonesië weer van haar oma leerde.

45 min. bereiden
2 uur 25 min. wachten
0waarderingen

Ingrediënten

24 personen

15

witte scharreleieren

330 g

witte basterdsuiker

550 g

Bona 100% plantaardig

½ tl

zout

1 tl

vanille-extract

250 g

tarwebloem

1 bol

nootmuskaat

3 tl

gemalen kardemom

1 tl

gemalen kruidnagel

4 tl

gemalen kaneel

Dit heb je nodig

  • ronde springvorm (ø 28 cm, ingevet)

  • bakpapier

  • keukenmachine

  • zeef

  • handmixer

  • fijne rasp

  • bakkwastje

Spekkoek maken kost wat tijd en aandacht, maar is een nagerecht of tussendoortje waar je gegarandeerd indruk mee maakt. Claire maakt het recept volgens dat van haar oma, die het in Indonesië weer van haar oma leerde.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 225 °C op de boven- en onderwarmtestand. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.

2

Splits de eieren. Doe de basterdsuiker, 500 g plantaardige boter en het zout in de keukenmachine en mix ca. 10 min. tot een luchtig mengsel. Doe er 3 eidooiers bij en mix tot ze zijn opgenomen in het beslag, herhaal dit 4 keer. Mix de laatste minuut het vanille-extract mee.

3

Zeef de bloem boven het beslag en spatel het voorzichtig door het beslag heen. Het is belangrijk om niet te roeren of mixen.

4

Klop in een vetvrije kom in ca. 6 min. de eiwitten tot een stevige, luchtige massa met een schone mixer en schep luchtig door het beslag.

5

Rasp de nootmuskaat. Doe ⅓ van het beslag in een kom. Voeg 4 tl nootmuskaat, de kardemom, kruidnagel en kaneel toe en meng tot een glad beslag. Je hebt nu een licht en een donker beslag.

6

Doe 200 ml licht beslag in de springvorm, strijk het gelijkmatig uit en bak ca. 7 min. onder in de oven. Neem de springvorm uit de oven en prik eventuele luchtbelletjes door met een vork. Bestrijk deze lichte laag met de bakkwast met een dun laagje plantaardige boter.

7

Schep 100 ml donker beslag over de lichte laag, strijk gelijkmatig uit en bak ca. 6 min. onder in de oven. Neem de springvorm uit de oven.

8

Herhaal de lagen tot het beslag op is, je hebt nu 13 lagen. Bak de lagen in het midden van de oven op de bovenwarmtestand. Bestrijk ook de bovenste (lichtgekleurde) laag met de rest van de plantaardige boter voor een mooie glans.

9

Laat de spekkoek 10 min. afkoelen in de springvorm. Ga eventueel met een mes langs de rand van de springvorm om de spekkoek los te maken. Haal de spekkoek uit de vorm. Keer de spekkoek om en laat nog 15 min. afkoelen. Draai de koek nogmaals om en laat nog 2 uur afkoelen.

achtergrondinfoFamilierecept AllerHande 4 2022. Claire: ‘Dit was het eerste Indonesische gerecht dat ik van mijn oma leerde maken. Vroeger bakte ze de koek in heel dunne laagjes, wel 20, nu maakt ze ’m met 13 lagen. Dat kost minder tijd en zo is hij minder droog. Eigenlijk nog lekkerder! Ze schreef haar recepten niet op, dus toen ik vroeg hoe ik spekkoek moest maken, zei ze: o, een beetje van dit en een beetje van dat. Wat haar gevoel zegt, blijkt qua hoeveelheden toch elke keer te kloppen. Omdat ik het recept graag wilde opschrijven, heeft ze voor mij de specerijen gelabeld en heb ik alles afgewogen.’

Spekkoek van Claire

Spekkoek maken kost wat tijd en aandacht, maar is een nagerecht of tussendoortje waar je gegarandeerd indruk mee maakt. Claire maakt het recept volgens dat van haar oma, die het in Indonesië weer van haar oma leerde.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Dit heb je nodig