Aard­ap­pel­gra­tin ma­ken

Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier.

  • bijgerecht
  • 6 personen
  • 265 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(748) waardeer
frans bijgerecht Aardappelgratin doet het altijd goed als bijgerecht. Zo maak je 'm op de klassieke manier. 6 personen
3 748

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (2l)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de helft van boter. Schil de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Breng het mengsel op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
  3. Voeg de aardappelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt. Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover. Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
  4. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 50-60 min. goudbruin en gaar worden.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 265 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 28 g
    waarvan suikers 3 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Aardappelgratin maken

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Aard­ap­pel­gra­tin ma­ken

1
1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
2
  • 2 tenen knoflook
  • 12½ g ongezouten roomboter

Halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet daarna in met de helft van boter.

3
3
  • 1 kg vastkokende aardappel
  • 125 ml verse slagroom
  • 125 ml volle melk

Schil de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes. Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar.

4
4
  • 1 mespunt gedroogde nootmuskaat

Breng het mengsel op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.

5
5

Voeg de aardappelplakjes toe en schep enkele malen voorzichtig om, zodat alle plakjes met room zijn bedekt.

6
6

Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover.

7
7
  • 12½ g ongezouten roomboter
  • 50 g geraspte gruyère

Bestrooi de aardappelen met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.

8
8

Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 50-60 min. goudbruin en gaar worden.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.