Bleekselderijsoep met stilton
Bleekselderijsoep met stilton

Bleekselderijsoep met stilton

50 min. bereiden
57waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 struik

bleekselderij

1

ui

2 eetlepels

boter of margarine

2 eetlepels

bloem

½ dl

droge witte wijn

1 pot

gevogeltefond

150 g

stilton (kaas)

1 bekertje

creme fraiche

zout

(versgemalen) peper

Dit heb je nodig

  • staafmixer

Aan de slag

1

Bleekselderij schoonmaken en met dunschiller schillen. 1 Stengel in luciferdunne reepjes snijden. Rest van stengels in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan boter verhitten. Stukjes bleekselderij en ui ca. 5 minuten heel zachtjes fruiten. Bloem erdoor scheppen. Wijn en 1 dl fond erbij schenken en al roerend aan de kook brengen. Blijven roeren tot massa gebonden is. Al roerend scheutje voor scheutje rest van fond erbij schenken en verdunnen met 3 dl water. Aan de kook brengen en groenten in ca.15 minuten gaar koken. Intussen korst van stilton afsnijden en kaas in hele kleine stukjes snijden. Groenten en kookvocht met staafmixer pureren tot gladde soep. Crème fraîche en helft van kaas toevoegen en erdoor mixen. Soep op smaak brengen met zout en peper.

2

Bleekselderijreepjes door soep roeren en opnieuw verwarmen, niet meer laten koken. Soep in vier diepe borden scheppen en rest van stilton erover strooien. Serveren met stokbrood of peterseliecroutons.

tip

algemeenVervang voor een vegetarische soep de gevogeltefond door 31/2 dl water met 1 groentebouillontablet.