bewaar
Wortelcupcakes met creamcheese
Wortelcupcakes met creamcheese
bewaar

Wortelcupcakes met creamcheese

De kleine variant van de beroemde carrot cake. Daar wil je er toch stiekem twee van?

45 min. bereiden
20 min. oventijd
5 uur wachten
106waarderingen

Ingrediënten

12 porties

4

middelgrote eieren

2

witte rozen

6 el

fijne kristalsuiker

125 g

winterpeen

50 g

ongebrande walnoten

1

citroen

125 g

donkere basterdsuiker

150 ml

zonnebloemolie

150 g

zelfrijzend bakmeel

½ tl

gemalen kaneel

2 el

blanke rozijnen

300 g

roomkaas naturel

200 g

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • mini-muffinvorm met 12 uitsparingen (4-5 cm)

  • papieren cakevormpjes

De kleine variant van de beroemde carrot cake. Daar wil je er toch stiekem twee van?

Aan de slag

1

Splits 1/4 van de eieren en klop het eiwit los. Bestrijk de rozenblaadjes er dun mee. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Bestrooi de blaadjes rondom met de kristalsuiker. Laat ze op een droge plaats ca. 5 uur drogen.

2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de winterpeen, hak de walnoten grof en boen de citroen schoon. Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Klop de rest van de eieren met de basterdsuiker tot de suiker helemaal is opgelost. Voeg de olie toe en klop nog 2 min. Spatel voorzichtig de wortel erdoor en daarna het bakmeel, de kaneel, walnoten en rozijnen. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in het midden van de oven in 20-25 min. gaar.

3

Laat 5 min. afkoelen in de muffinvorm en laat ze vervolgens uit de vorm verder afkoelen. Klop ondertussen met een mixer de roomkaas los met de poedersuiker. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en 1 el sap toe en roer tot een gladde massa. Zet afgedekt in de koelkast. Bestrijk de afgekoelde cakejes ermee en garneer met de gesuikerde rozenblaadjes.

bereidingstipDe bloemblaadjes van rozen zijn, gesuikerd, prima om te eten en dus ook heel goed te gebruiken voor het versieren van cupcakes. Rozensoorten met grote bloemblaadjes lenen zich hier het beste voor. De kleur van de rozen kunt u zelf bepalen. Haal voorzichtig de mooiste bloemblaadjes los, bestrijk ze met eiwit, bestrooi ze met fijne kristalsuiker en laat ze ca. 5 uur drogen. Versieren maar!

algemeenHet gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.

Cupcakes maken

Instructievideo - 08:15 min.