Klassieke oliebollen
Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier.

Advertentie
Ingrediënten
- 250 ml halfvolle melk
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 el kristalsuiker
- 300 g tarwebloem
- 1 middelgroot ei
- 1 mespunt zout
- 2 liter zonnebloemolie
- 3 el poedersuiker
Keukenspullen
- zeef
- garde
- keukenpapier
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.
- Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
Tip:
Het rijzen maakt de oliebollen licht en luchtig.

Oliebollen bakken
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 95 kcal
- eiwit 3 g
- koolhydraten 13 g
-
vet 4 g
waarvan verzadigd 1 g - natrium 30 mg
- vezels 1 g
Ook te zien in
Klassieke oliebollen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Klassieke oliebollen
- 250 ml halfvolle melk
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 el kristalsuiker
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen.
- 300 g tarwebloem
- 1 middelgroot ei
Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los.
- 1 mespunt zout
Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.
Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld.
- 2 liter zonnebloemolie
Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken.
Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is.
- 3 el poedersuiker
Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.