De naam van deze omgekeerde appeltaart geeft al aan waar-ie vandaan komt: de tarte tatin is zo Frans als ’t maar zijn kan. En het mooie is: het klinkt misschien ingewikkeld, maar deze speciale taart maak je heel makkelijk zelf.

De sprookje van Tatin
Achter deze taart zit een verhaal dat leest als een sprookje. Er waren eens twee Franse gezusters: de zussen Tatin. Zij waren lekker aan het bakken maar deden de appels per ongeluk in de nog lege bakvorm (foutje bedankt!). Ze legden het deeg er maar gauw overheen en bakten de taart ondersteboven. Ze serveerden ‘m dan weer wel met de appelkant naar boven: et voilá: de tarte tatin was geboren. Wie is er niet ondersteboven van?

De perfecte tarte tatin maken?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Allereerst: de appels. Elstars, Jonagolds en Coxen lenen zich uitstekend voor een tatin want die blijven lekker stevig tijdens het bakken en zijn friszoet van smaak. Het geheim? Bak de appels even voor in de boter en suiker en gebruik hiervoor een gietijzeren pan als je die hebt. Druk het deeg stevig op de appels en vergeet het luchtgaatje in het midden niet; dan wordt het deeg niet klef.

Op de plaats rust
Grote kans dat je direct wil aanvallen als de tarte tatin uit de oven komt, maar beheers je zelf en laat ‘m even rusten voordat je de heerlijkheid omdraait. Daarna mag je los, want warm serveren (met een bolletje vanille-ijs en een beetje kaneel bijvoorbeeld) is het lekkerst.

Met hartelijke groet
De meest bekende tarte tatin is de taart gemaakt met appels. Maar… je kunt er ook groenten in doen, zoals witlof. Of je maakt ‘m met sjalotjes. With love, de zussen Tatin.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.