Recept afbeelding: Lasagne

Lasagne

Laagjes saus + pasta = lasagne! Hét lasagnerecept? Heb je even? Deze ovenpasta is er namelijk in een scala aan smaken. Je vindt er hier in elk geval genoeg om uit proberen. Trouwens, is het eigenlijk lasagne of lasagna?

Lasagne of lasagna?

Het is lasagne. Tenminste, als je het gerecht bedoelt. Lasagna is namelijk de naam van het pastablad (dus enkelvoud) waar het gerecht mee gemaakt wordt. De meeste pastagerechten hebben in het Italiaans een naam in meervoudsvorm, simpelweg omdat de gerechten uit meerdere pastastukjes bestaan. Het is dus 1 blad lasagna en meerdere bladen lasagne, en 1 sliert spaghetto en meerdere slierten spaghetti. Mind-blowing, toch? Lasagnebladen kun je trouwens ook gebruiken voor lasagnette, open lasagne of opgerold als canneloni.

Variëren met lasagne

Lasagne maken kan op veel verschillende manieren. In Italië heeft elke regio wel een eigen variant. Het bekendst is natuurlijk de lasagne bolognese, maar er zijn ook varianten met spinazie, vis en volledige vegetarische. Onze favorieten? Bijvoorbeeld deze lasagne met paddenstoelen, en ook van de lasagne met zalm van Restaurant Mario krijgen we geen genoeg. We hebben ons zelfs aan een vegan lasagne bolognese gewaagd. Wat is jouw favoriet?

Lasagne: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Afgekoelde lasagne (max. 2 uur buiten de koelkast) kun je afgedekt ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Ingevroren is het 3 maanden houdbaar. Handig: snijd de lasagne voor het invriezen in porties. Ontdooien doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast. Ook kun je lasagne 1 dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm 20 min. in de oven op 180 °C. Wordt de bovenkant te bruin? Dek dan af met folie.