Speculaas
Speculaas

Speculaas

Samen aan de speculaas bij een kopje thee of koffie: het kruidige koekje is ouderwets lekker en leent zich prima voor andere zoete verwennerijen. Wat is jouw favoriet?

Speculaas recepten

Speculaas maken
Speculaas maken

Speculaas maken

Ingrediënten

voor 10 personen
  • 500 g tarwebloem
  • 16 g bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 250 g donkere basterdsuiker
  • 20 g kruidenmix koek en speculaas
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 75 ml karnemelk
  • 1 middelgroot ei

Nodig in de keuken

  • uitsteekvormpje (Ø 7,5 cm)
  1. Zeef de bloem boven een kom en meng het bakpoeder, zout, de suiker en kruidenmix erdoor. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met de karnemelk door het bloemmengsel tot een samenhangend deeg. Kneed 5 min. door. Rol tot een bal en duw plat. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Rol het deeg in drie delen op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 0.5 cm. Steek er met het uitsteekvormpje ca. 20 koekjes uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de koekjes ermee. Bak onderin de oven in ca. 40 min. goudbruin en knapperig. Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen.

Wat zit er in speculaaskruiden?

De specifieke specerijen in speculaaskruiden kunnen per merk of per recept verschillen, maar er zit altijd kaneel, korianderzaad, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en gember in. Soms wordt er ook nog koriander, sinaasappelschil, zwarte of roze peper of piment toegevoegd. Over het algemeen worden er specerijen gebruikt die zorgen voor een heerlijk warme smaak.

Waarom eten we speculaas met Sinterklaas?

Speculaas is ontstaan vanuit een Germaans ritueel om koek te bakken en te offeren aan de goden. Hierbij kreeg de koek de vorm van de bisschop van Myra (Sinterklaas), want hij was geliefd door het volk omdat hij de armen hielp. Zo ontstond de vorm van de speculaaspop en de connectie met de Sint. En! Wist je dat jongens vroeger hun interesse voor een meisje lieten zien door een speculaaspop voor ze te bakken? Als het meisje jouw pop aannam, wist je zeker dat de liefde beantwoord was. Dit gebeurde vaak rond de tijd waarin we sinterklaas vieren. Tegenwoordig wordt speculaas het hele jaar door verkocht, ook in koekjesvorm, maar met Sinterklaas eten we net een beetje extra. Speculaaskruiden geven een warme smaak en die past perfect bij de decembertijd!

Gevulde speculaas met amandelmijter

Zelf gevulde speculaas maken? Dat is makkelijker dan je denkt. Speciaal voor Sinterklaas maak je er met amandelen een mijter op! Speculaasdeeg makenMeng in een kom 250 gram zelfrijzend bakmeel met 125 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden en een mespunt zout. Doe er 150 gram boter bij en snijd dit er met 2 messen door, tot er een kruimelig deeg ontstaat. Kneed het kruimelige deeg met koele handen snel tot een samenhangend deeg en vorm het tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Vulling en garneringVet een bakvorm van 20 bij 20 centimeter in met boter. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe 300 gram amandelspijs in een kom. Breek er 1 ei boven en kneed het ei door de spijs. Bestuif het werkblad met wat zelfrijzend bakmeel en rol tweederde van het deeg uit tot een lap van 20 bij 20 centimeter. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs erop, maar laat rondom een rand van 1 centimeter vrij. Rol de rest van het deeg ook uit tot een lap van 20 bij 20 centimeter en leg op de spijs. Druk de randen goed aan. Vorm met 25 gram garneeramandelen een mijter op het deeg. Koek bakkenSplits 1 ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee. Het eiwit gebruik je niet. Bak de speculaas ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.
02:15