Herfst, winter: een heerlijke tijd voor fondue. Met vrienden en familie aan tafel, rond de fonduepan. Ga je voor de klassieke Zwitserse kaasfondue of liever een Franse variant? Kies ook eens voor yoghurt- of chocoladefondue. Alle fonduerecepten vind je bij Allerhande.

Van kaas tot choco
Fondue komt van het Franse woord fondre, dat smelten betekent. Oorspronkelijk werd met fondue voornamelijk het smelten van kaas bedoeld, maar inmiddels dopen we onze broodjes en groenten in allerlei smakelijke mengsels. De meest gangbare vorm is Zwitserse kaasfondue, met Gruyère, Emmentaler of een combinatie, een scheutje witte wijn (of kirsch), peper en nootmuskaat. Uiteraard is er ook een Hollandse variant van fondue, met Goudse, Leerdammer of lekkere geitenkaas.

Traditie
Fonduen doe je gezellig samen. Je staat niet uren – alleen - in de keuken want je kookt met elkaar. En wie het eerst zijn broodje verliest, betaalt traditiegetrouw alle wijn. Hoewel kaasfondue de meest populaire en bekende vorm van fonduen is, lenen veel meer ingrediënten zich voor deze manier van koken. Zo kun je ook goed fonduen met vlees-, vis- of groentebouillon en is chocoladefondue als nagerecht de laatste jaren enorm populair geworden. Probeer ook eens fondue met yoghurt en vers fruit, lekker fris!

Lees meer

Prik & dip

Wie het eerst z’n broodje of groente verliest in de fonduepan, doet de afwas of zingt een liedje. Opletten dus als je aan de slag gaat met een van deze fonduerecepten.

recept Blauw­a­der­kaas­fon­due

Blauw­a­der­kaas­fon­due

20 min.
(0)
recept Gei­ten­kaas­fon­due met ho­ning en tijm

Gei­ten­kaas­fon­due met ho­ning en tijm

15 min.
(0)
recept Zwit­ser­se kaas­fon­due

Zwit­ser­se kaas­fon­due

20 min.
(0)
video Hollandse kaasfondue

Hol­land­se kaas­fon­due

recept Mil­de Ita­li­aan­se kaas­fon­due

Mil­de Ita­li­aan­se kaas­fon­due

10 min.
(0)
recept Cho­co­la­de­fon­due met een vleug­je si­naas­ap­pel

Cho­co­la­de­fon­due met een vleug­je si­naas­ap­pel

10 min.
(0)
recept Yog­hurt­fon­due met fruit & ont­bijt­gra­nen

Yog­hurt­fon­due met fruit & ont­bijt­gra­nen

5 min.
(0)
recept Fon­due met ro­que­fort en ro­de port

Fon­due met ro­que­fort en ro­de port

20 min.
(0)

Fonduerecepten (58)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.