Recept afbeelding: Gourmetten

Gourmetten

Schalen vlees, vis, groenten en oneindig veel sausjes: we love gourmetten. Gezellig tafelen met vrienden of familie én een feestje voor de kinderen. Kom maar op met dat gourmetpannetje!

Gourmet recepten

Waar komt gourmetten vandaan?

Gourmetten is overgewaaid vanuit Azië, waar het heel gebruikelijk is om met een groep mensen aan tafel je eigen eten klaar te maken. Zoals in Korea, waar ze op een plaat in het midden van de tafel vlees en groenten bereiden. Een soort voorloper van shared dining! Verschillende soorten vlees, vis en groenten zijn hierbij onmisbaar. Bij de ‘Hollandse’ gourmet wordt dit vaak aangevuld met (stok)brood, sauzen, ei en (pannenkoek)beslag. Gourmetten is bij ons onlosmakelijk verbonden met familie, gezelligheid en de feestdagen.

Gourmetten: welke vlees-, vis- en groentesoorten en hoeveel?

Met gourmetten kun je alle kanten op. Kies bijvoorbeeld bij gourmetten met vlees voor varkensvlees en rundvlees. Naast vlees is gourmetten met kip en gourmetten met vis heerlijk! Houd ongeveer 300 tot 400 gram vlees of vis per persoon aan, en snijd het in kleine lapjes zodat het sneller gaar wordt. Naast vlees en vis kun je ook volop variëren met groente en fruit, zoals courgette, champignon en appel. Maar ook met falafel en vegaworstjes zet je een feestje op tafel.

Gourmetten: hoe ga je om met rauw vlees en vis?

- Om het bederven zo veel mogelijk tegen te gaan, kun je rauw vlees en vis het beste binnen 2 uur opeten nadat het uit de koeling is gehaald.

- Leg rauw vlees en vis op aparte schalen.

- Houd rauw en gaar vlees goed uit elkaar. Gebruik een aparte vork om het vlees of de vis op de plaat of in het pannetje te leggen.

- Let op of de kip gaar is. Snijd het voor de zekerheid nog even door. Als kip niet goed gaar is, kun je er namelijk behoorlijk ziek van worden.

Gourmetboodschappenlijstje: wat heb je nodig?

Boter of olijfolie

Kruidenboter

Kruiden

Sauzen (mayonaise, ketchup, satésaus, knoflooksaus, cocktailsaus, etc.)

Vlees, kip, vis of vega

Groenten (courgette, paprika, champignons, bosui, mais)

Fruit (stukjes ananas, schijfjes appel, plakjes banaan)

Stokbrood of afbakbroodjes

Eieren

Pannenkoekbeslag

Wijn, bier, fris, sapjes

Aankleding (servetten, tafelkleed, kaarsen, schaaltjes)

Gourmetstel en/of een bakplaat … ook wel handig!

Welke wijn en bier bij gourmet?

Een sappige rode wijn zoals merlot of pinot noir past bij elk gourmetgerecht. Deze zachte wijnen combineren goed met een stukje vlees, maar ook met vis. Liever wit? Gruner veltliner is een allemansvriend en een cava of champagne kan altijd als je van feestelijke bubbels houdt. En voor de bierliefhebber: een frisfruitig tripelbiertje doet het fantastisch bij de hapjes en sauzen.