Aziatische recepten
Aziatische recepten

Aziatische recepten

Azië is een gigantisch werelddeel, met talloze verschillende keukens en smaken. Door deze diversiteit kunnen we niet spreken van Aziatische recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende Aziatische landen, zodat je een idee krijgt van de rijke keuze die er is. Waar begint jouw kookreis?

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen in Azië komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in het werelddeel voorkomen.

Aziatische recepten

Pad thai maken: zo doe je dat
Pad thai maken: zo doe je dat

Pad thai maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 2 personen
  • 25 g ongezouten pinda's
  • 1½ el tamarindepasta
  • ½ el Koh Thai fish sauce
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 4 el water
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 25 g verse bieslook
  • 225 g diepvries rauwe ongepelde reuzengarnaal
  • 2 el arachideolie
  • 110 g Thaise witte rijstnoedels
  • 2 middelgrote eieren
  • 125 g taugé
  • 1 limoen
  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pinda’s 2 min. op middelhoog vuur. Haal uit de pan, laat iets afkoelen, hak fijn en houd apart.
  2. Doe de tamarinde met de vissaus, kokosbloesemsuiker en het water in een steelpan en verwarm 2 min. op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en houd de saus apart. Snipper de sjalot en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de bieslook in 3 stukken van ca. 5 cm.
  3. Pel de garnalen en maak met de punt van een scherp mesje een snee in de rug van de garnaal. Verwijder met het mesje voorzichtig het darmkanaal. Dep de garnalen goed droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout.
  4. Verhit de helft van de olie in een wok op hoog vuur en bak de garnalen 3 min. Neem met een schuimspaan uit de pan en houd afgedekt onder aluminiumfolie warm. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de sjalot en knoflook 1 min. op hoog vuur. Voeg de noedels en de apart gehouden saus toe en roer door elkaar tot de noedels de saus hebben opgenomen.
  6. Schuif de noedels naar de zijkant van je wok, zet het vuur middelhoog en breek de eieren naast de noedels in de wok. Maak de dooiers kapot, leg de noedels met een tang op de eieren en laat 30 seconden bakken tot de eieren iets gestold zijn. Schep vervolgens alles goed door. Voeg de taugé en bieslook toe en roer erdoor. Breng op smaak met peper.
  7. Serveer de Pad Thai met de garnalen en bestrooi met de geroosterde pinda’s. Snijd de limoen in parten en serveer erbij.
Thaise recepten
Thaise recepten

Thaise recepten

De Thaise keuken kenmerkt zich door de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Palmsuiker voor zoet, tamarinde of limoen voor zuur, vissaus of kapi (garnalenpasta) voor zout en pepers voor pit. Typische Thaise smaken zijn verder laos (galanga), citroengras en verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum. Een paar iconen uit de Thaise keuken: pad thai, viskoekjes, Thaise curry en soep, zoals tom kha kai en tom kha kung.

Indiase recepten

De Indiase keuken heeft een rijke basis van veel verschillende specerijen: van kurkuma tot fenegriek en van koriander tot komijn en kaneel. Groenten en peulvruchten hebben een hoofdrol: er wordt veel vegetarisch en vegan gegeten. De vegetarische/vegan basis kan worden aangevuld met zuivel zoals yoghurt en verse kaas (paneer), lam, vis en kip. Een van de bekendste gerechten uit India is dahl: een stoof op basis van peulvruchten, vaak linzen.

Indiase recepten
Indiase recepten
Japans eten
Japans eten

Japans eten

Japans eten heeft vrij neutrale, gebalanceerde smaken. Sojasaus wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten en geserveerd bij sushi. Sushi heeft oorspronkelijk altijd als basis rijst en verse, rauwe vis, hoewel je tegenwoordig ook allerlei verwesterde variaties van het gerecht vindt. Een paar populaire Japanse klassiekers zijn ramen: een rijke bouillon met extra elastische, chewy ramennoedels en verschillende toppings, yakitori: (kip)spiesjes van de houtskoolgrill en okonomiyaki: een hartige pannenkoek.