Vegetarische recepten
Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

Eet jij wel eens een dagje geen vlees en noem jij jezelf flexitariër? Of eet je juist altijd vegetarisch? Voor iedereen die op zoek is naar de lekkerste vegetarische recepten of wel eens wil ontdekken wat het nou eigenlijk inhoudt om vegetariër te zijn: je vindt het hier!

Vegetarische lasagne maken
Vegetarische lasagne maken

Vegetarische lasagne maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 600 g Italiaanse roerbakmix
  • 400 g vegetarische basis rulstukjes
  • 690 g Grand’Italia Sugocasa Piccante in fles
  • 12 lasagnebladen
  • 250 g mascarpone
  • 125 g zachte geitenkaas 55+

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (30 x 20 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de Italiaanse roerbakmix 4 min. op middelhoog vuur. Voeg het fijngehakt toe en bak 2 min. mee. Schenk de pastasaus bij het groente-gehaktmengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout en kook nog 3 min.
  3. Leg ⅓ lasagnebladen in de ovenschaal. Verdeel ⅓ van het groente-gehaktmengsel en ⅓ van de mascarpone in lepeltjes erover. Maak zo nog 2 lagen. Verdeel de geitenkaas over de lasagne. Bak de lasagne in ca. 30 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Wat is vegetarisch?

Iemand die een streng vegetarisch dieet volgt, eet geen producten met ingrediënten of additieven die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood moesten worden. Natuurlijk kan iedereen daar zijn eigen invulling aan geven. Eten als flexitariër bijvoorbeeld, waarbij je af en toe een dagje vegetarisch eet. Of geen vlees, vis en gevogelte eten, maar wel alle kazen. Misschien het juist verder doortrekken tot een veganistisch dieet, waarbij je niets dierlijks meer eet. Waar je ook voor kiest, lekker eten is nooit uitgesloten!

Is vegetarisch eten gezonder?

Een volledig vegetarisch eetpatroon heeft gezondheidsvoordelen. Het eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen, maar deze kun je ook uit andere producten halen. Bijvoorbeeld uit eieren, peulvruchten, sojaproducten, noten, pitten, groenten, brood en andere graanproducten. Zo houd je jouw eiwit-, ijzer-, vitamine B1- en vitamine B12-gehaltes op peil.

Vleesvervangers (vegetarisch vlees), hoe worden die gemaakt?

De meeste vleesvervangers worden gemaakt van plantaardige eiwitten uit rijst, soja, peulvruchten en tarwe. In sommige producten wordt ook kippenei-eiwit verwerkt, of er wordt vegetarische kaas aan toegevoegd. Daarnaast komen er steeds meer innovaties in het schap, denk aan vleesvervangers op basis van mycoproteïne – een eiwit afkomstig uit schimmels, gisten of zwammen. Klinkt onsmakelijk, maar je kunt er fantastische vleesvervangers van maken. En wat dacht je van jackfruit? Een vrucht met een vlezige structuur en neutrale smaak die je met gemak in hartige gerechten verwerkt. De keuze is reuze!

Gele-linzenspaghetti met knolselderij en tomaat

Voor dit makkelijke pastagerecht gebruiken we geen gewone spaghetti, maar spaghetti van gele linzen. Gele linzen? Ja, dat doet het in dit pastagerecht heel goed bij de tomatensaus met knolselderij, pijnboompitten en basilicum. Het resultaat: een gezond en smaakvol pastagerecht.
00:31