Picknicken

Een picknicktafel of kleed vol zetten met eten? Maak to go maaltijden die snel klaar zijn, die je makkelijk kunt meenemen én die je een poosje kunt bewaren. Bestek mee, hapjes in de tas en picknicken maar!

Wat is het ultieme picknickrecept?
Wat is het ultieme picknickrecept?

Wat is het ultieme picknickrecept?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g gerookte kipfilet
  • 1 rode ui
  • 1/2 bos bospeen
  • 1 bosui
  • 2 el mayonaise
  • 125 ml sour cream
  • 10 g verse munt
  • 1 eetrijpe avocado
  • 1 limoen
  • 8 grote tortillawraps
  • 100 g fijngesneden ijsbergsla
  1. Snijd de kipfilet in repen. Snipper de ui, schil de peen en snijd in dunne plakjes. Snijd de bosui in de lengte in kwarten. Halveer de kwarten in de breedte zodat je 8 bosui-reepjes hebt. Roer de mayonaise door de room en schep de kip, ui en wortel erdoor.
  2. Snijd de munt fijn en voeg toe aan de kipsalade. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de schil. Snijd in repen. Pers de limoen uit en besprenkel de avocado met 2 el limoensap (per 4 personen).
  3. Verwarm de tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de kipsalade over tortilla's en verdeel de avocado, bosui en sla erover. Vouw één zijkant over de vulling en rol de tortilla’s op.

Hoe varieer je met belegde broodjes?

kunt eindeloos variëren met het beleg: van een dikke boterham met bacon, sla en tomaat (BLT) en bagels met kip-samba, tot een sandwich met baba ganoush. Naast de classics kun je kiezen voor beleg als hummus en kiemen, mozzarella, kip en kersen of Grana Padano en abrikozenspread. Vis, vlees of vega, het kan allemaal! Ook makkelijk mee te nemen: een heel, rond brood dat je gedeeltelijk uitholt en vult met beleg. Verpak de broodjes goed en neem bij voorkeur mee in een koelbox.

Wat zijn leuke picknickrecepten voor kinderen?

Felgekleurd eten doet het altijd goed bij kinderen tijdens een picknick. Denk aan gekleurde wraps met pesto en kipfilet (vervang de kip door vegetarische boterhamworst voor een vega-versie). Maar ook rode of groene gazpacho en knapperige groenten met een frisse dip zijn ideaal voor op de picknicktafel. Voor wie lekker wil uitpakken: maak bijvoorbeeld een romige quiche of een couscoussalade met feta. Zoete trek? Dan is dit basisrecept voor muffins perfect.

Hoe bereid je een picknick voor als je weinig tijd hebt?

Salades van stevige groenten zijn handig om van tevoren te maken, zoals deze van bloemkoolrijst. Gebruik geen (blad)slasoorten, die verleppen snel. Een smoothie of koude soep kun je ook goed voorbereiden: neem ze mee in een thermoskan. Een quiche kun je een dag van tevoren bakken en stevig verpakken in aluminiumfolie. Deze quiche met puntpaprika en salami is koud hartstikke lekker! Tip: doe een beetje couscous of paneermeel op de bodem van de quiche, dat zorgt ervoor dat de bodem minder snel zompig wordt.

Hoe houd je picknicketen goed?

Je kunt het beste een koeltas of koelbox meenemen als je gaat picknicken. Zo blijven de producten koel tot je ze gaat eten. Gebruik koelelementen om de koelbox goed koud te houden, of vries flesjes water in en neem die bevroren mee. Die houden alles op temperatuur, en zo heb je meteen koel water om te drinken. Diezelfde truc werkt ook met gazpacho! Neem geen rauw vlees of vis mee op je picknick, zoals filet americain, ossenworst en rauwe zalm. Bij warm weer vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel in deze producten, waardoor je erg ziek kunt worden.

Wraps niçoise met tonijn

Salade niçoise blijft een heerlijk klassiek recept. In dit recept rollen we de salade in een wrap. Lekker makkelijk om mee te nemen als lunch en al helemaal ideaal voor een picknick!HOOFDGERECHT - 4 PERS. - 15 MIN. INGREDIËNTEN 2 middelgrote eieren 1 rode ui 400 g koelverse gebroken sperziebonen (zak 200 g) 250 g cherrytomaten (bak) 320 g John West tonijnstukken in olijfolie 4 el fijne mayonaise 1 el witte wijnazijn 8 gordita's (tortilla's) Lekker erbij: sriracha sauce Salade niçoise maken Kook de eieren in 8 min. hard. Spoel ze onder koud stromend water, pel ze en prak ze fijn met een vork. Snijd ondertussen de rode ui in flinterdunne halve ringen, doe in een kom en schenk er kokend water over. Laat staan tot gebruik. Kook de sperziebonen in een pan ruim water met eventueel zout in 8 min. beetgaar. Salade niçoise: dressing maken Snijd de tomaten in partjes. Laat de tonijn uitlekken, maar vang 2 el olie op. Meng de olie met de mayonaise en azijn tot een dressing. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Laat de rode ui uitlekken. Salade niçoise in een wrap rollen Serveer met het ei, de sperziebonen, tomaat, tonijn, dressing en gordita’s in aparte schaaltjes. Zo kan iedereen zijn eigen wraps beleggen. Lekker met srirachasaus (pittige chilisaus).
00:30