Recept afbeelding: Cheesecake

Cheesecake

Met of zonder oven: cheesecake variaties zijn er in overvloed! Deze gemakkelijke taart knalt op elke verjaardag of uitgebreide high tea. Ben jij team New York cheesecake of team no bake cheesecake? Ontdek het hier!

Wat is cheesecake?

Cheesecake is een vaak zoete taart bereid met zachte (room)kaas en een bodem van verkruimelde koekjes met gesmolten boter. De taart schijnt te zijn ontstaan in het oude Griekenland, waar ‘ie geserveerd werd tijdens de eerste editie van de Olympische Spelen. Inmiddels kennen veel landen een eigen variant, en hoewel ze na vertaling op hetzelfde neerkomen, worden ze allemaal net even anders gemaakt. Zo eet je in Amerika de alom bekende New York cheesecake, is het gros van Nederland dol op kwarktaart en eten onze oosterburen Käsekuchen.

Welke roomkaas voor cheesecake?

Veelgebruikt en in vrijwel elke cheesecake toepasbaar is ‘basis’ verse roomkaas – bij velen bekend onder het merk Philadelphia. Maar cheesecake kun je maken met verschillende soorten (room)kaas. Denk aan monchou, mascarpone en ricotta. En hoewel kwark geen kaas is, kun je deze ook prima in jouw taart verwerken, mits je hem verstevigt met bijvoorbeeld gelatine. Houd het volgende in je achterhoofd: mascarpone is romig en smeuïg, ricotta zacht en iets korrelig en monchou vrij stevig.

Cheesecake bewaren of invriezen?

Een cheesecake kun je 1 dag bewaren in de koelkast. Een gebakken cheesecake kun je, eerst afgekoeld en eventueel voorgesneden, tot 1 maand in de vriezer bewaren. Laat een no bake cheesecake eerst opstijven zoals voorgeschreven in het recept en vries ’m daarna pas in. Deze is dan ook tot 1 maand houdbaar.