Recept afbeelding: Soep

Soep

Erwtensoep, pompoensoep, tomatensoep: wij zijn er dol op. Als voorgerecht, bijgerecht of als volledige maaltijdsoep; er gaat niets boven een heerlijke kop soep. Soepstengel erbij en smullen maar!

Soep recepten

Recept afbeelding: Hollandse erwtensoep

Hollandse erwtensoep

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.5 liter kraanwater
  • 300 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonaden
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 1 knolselderij
  • 2 preien
  • 25 g verse selderij
  • 1 Veluwse fijne rookworst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur zachtjes koken.
  2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.
  3. Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan. Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door. Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Stamp de soep (niet de worst!) een paar keer door met de pureestamper.
  4. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

Waar komt soep vandaan?

Het woord ‘soep’ komt van het Franse ‘soupe’, wat weer afstamt van ‘suppa’ (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus. In de 16e eeuw in Frankrijk werden goedkope soepen voor het eerst door straatverkopers op een gemeenschappelijke plek verkocht; ook wel ‘restaurants’ genoemd. Ook het onderscheid tussen een heldere soep en een gebonden soep werd voor het eerst gemaakt in de Franse keuken. Rond 1850 werd het inblikken van soep populair, maar pas rond 1960 werd het gebruikelijk om soep uit blik te serveren.

Is soep gezond?

Of soep gezond is, hangt af van de ingrediënten die je gebruikt. Maak je de soep met bouillon?

Let dan op: volgens het Voedingscentrum is het ’t beste om bouillonblokjes – in verband met het zoutgehalte – maar een keer per week te gebruiken. In plaats van zout kun je de soep ook op smaak brengen met verse kruiden als lente-ui of selderij. Ook wat je bij de soep eet, telt natuurlijk mee. Verruil het broodje of de soepstengel bijvoorbeeld voor een volkoren variant. En door meer groentesoorten aan de soep toe te voegen, maak je er direct een healthy maaltijd van!

Hoe maak je soep dikker?

Je kunt soep dikker maken door er wat maizena of bloem doorheen te roeren. Los 2 tot 3 eetlepels in koud water op totdat het mengsel een papje vormt, en giet dit vervolgens bij de soep. Als je de bloem of maizena direct in de soep doet, krijg je klontjes. Breng de soep aan de kook en blijf roeren totdat-ie dikker wordt.

Hoe kun je soep bewaren en opwarmen?

Soep kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst afkoelen om te voorkomen dat-ie sneller bederft. Je kunt de soep ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer zin in een soepje? Ontdooi de soep dan een dag van tevoren in de koelkast, dit zorgt ervoor dat-ie geleidelijk ontdooit. Een romige soep kun je opwarmen in een pannetje op laag vuur. Overige soepen kun je opwarmen in een pannetje of in de magnetron. Door de soep om de 30 seconden te roeren, wordt de warmte goed verdeeld.