Soep

Kippensoep, tomatensoep, courgettesoep: wij zijn er dol op. Als voorgerecht, bijgerecht of als volledige maaltijdsoep; er gaat niets boven een heerlijke kop soep. Soepstengel erbij en smullen maar!

Soep recepten

Stap-voor-stap kippensoep
Stap-voor-stap kippensoep

Stap-voor-stap kippensoep

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 middelgrote ui
  • 1 prei
  • 200 g winterpeen
  • 1 tl zwarte-peperkorrels
  • 15 g verse peterselie
  • 15 g verse selderij
  • 2 kippenbouten
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 1 stukje gedroogde foelie
  • 1.5 liter koud kraanwater
  • 50 g vermicelli
  • 1 citroen

Nodig in de keuken

  • soeppan
  • schone theedoek
  1. Snipper de ui. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Schil de wortel en snijd in plakjes van ½ cm. Kneus de peperkorrels in een vijzel of in een kommetje met de bolle kant van een lepel. Snijd de peterselie en selderij fijn.
  2. Leg de kippenbouten in een grote soeppan. Voeg de groenten, gekneusde peperkorrels, tijm, ⅓ van de peterselie, ⅓ van de selderij, laurier en foelie toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 2 uur met de deksel op de pan zachtjes koken.
  3. Neem de kippenbouten uit de pan en leg op een bord. Maak een schone theedoek vochtig, leg in een zeef en zeef de bouillon boven een andere pan. Verwijder het vel van de kippenbouten en pluk het kippenvlees met twee vorken van de bouten.
  4. Verwarm de bouillon opnieuw en dep eventueel het teveel aan vet weg met keukenpapier. Voeg het kippenvlees toe en verkruimel de vermicelli boven de pan. Kook de vermicellli volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  5. Roer de rest van de peterselie en selderij door de soep. Pers de helft van de citroen uit en breng de soep op smaak met 2 el citroensap (per 4 personen), peper en zout.

Waar komt soep vandaan?

Het woord ‘soep’ komt van het Franse ‘soupe’, wat weer afstamt van ‘suppa’ (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus. In de 16e eeuw in Frankrijk werden goedkope soepen voor het eerst door straatverkopers op een gemeenschappelijke plek verkocht; ook wel ‘restaurants’ genoemd. Ook het onderscheid tussen een heldere soep en een gebonden soep werd voor het eerst gemaakt in de Franse keuken. Rond 1850 werd het inblikken van soep populair, maar pas rond 1960 werd het gebruikelijk om soep uit blik te serveren.

Is soep gezond?

Of soep gezond is, hangt af van de ingrediënten die je gebruikt. Maak je de soep met bouillon? Let dan op: volgens het Voedingscentrum is het ’t beste om bouillonblokjes – in verband met het zoutgehalte – maar een keer per week te gebruiken. In plaats van zout kun je de soep ook op smaak brengen met verse kruiden als lente-ui of selderij. Ook wat je bij de soep eet, telt natuurlijk mee. Verruil het broodje of de soepstengel bijvoorbeeld voor een volkoren variant. En door meer groentesoorten aan de soep toe te voegen, maak je er direct een healthy maaltijd van!

Hoe maak je soep dikker?

Je kunt soep dikker maken door er wat maizena of bloem doorheen te roeren. Los 2 tot 3 eetlepels in koud water op totdat het mengsel een papje vormt, en giet dit vervolgens bij de soep. Als je de bloem of maizena direct in de soep doet, krijg je klontjes. Breng de soep aan de kook en blijf roeren totdat-ie dikker wordt.

Hoe kun je soep bewaren en opwarmen?

Soep kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst afkoelen om te voorkomen dat-ie sneller bederft. Je kunt de soep ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer zin in een soepje? Ontdooi de soep dan een dag van tevoren in de koelkast, dit zorgt ervoor dat-ie geleidelijk ontdooit. Een romige soep kun je opwarmen in een pannetje op laag vuur. Overige soepen kun je opwarmen in een pannetje of in de magnetron. Door de soep om de 30 seconden te roeren, wordt de warmte goed verdeeld.

Tomatensoep met verse basilicum

Go tomato! Dezen soep zet je snel op tafel en smaakt ook nog eens verrukkelijk. Het proberen waard dus! Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de sjalot en knoflook zachtjes glazig. Snijd 750 gram rijpe tomaten in vieren. Voeg toe en bak 5 minuten mee. Voeg 2 theelepels paprikapoeder toe. Voeg 750 milliliter kruidenbouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Scheur de blaadjes van 15 gram basilicum in stukjes en roer ze op het laatste moment door de soep. Serveer in grote kommen. Zo maak je tomatensoep met verse basilicum.
02:23