Laat gebakjes maar aan de Fransen over! Petit fours zijn behalve charmant ook erg smakelijk. Voor als je je gasten wilt verrassen met een chique traktatie. Zó maak je ze.

Petit gebak, grand geluk
Petit fours zijn kleine éénhapsgebakjes die in Frankrijk meestal deel uitmaken van een grand dessert. Het kan eigenlijk van alles zijn: van macarons tot meringues, van kleine cakejes met fondant tot brosse koekjes met botercrème. Een bonte verzameling van kleurige kleine taartjes, die altijd prachtig zijn versierd. Vaak maken patissiers een groot plaatgebak dat ze later in kleine portiegebakjes snijden.

Aan de slag
Je kunt het simpel houden en bijvoorbeeld plakjes cake in een mooie vorm snijden en die op elkaar stapelen met een laagje jam ertussen en de bovenste plak te versieren met marsepein of een laagje glazuur. Met gehakte nootjes, een rozet slagroom of wat in dunne plakjes gesneden fruit maak je meer elegante decoraties. Alles wat je maar lekker vindt. Van kleine meringues kun je ook mooie petit fours maken door ze met gesmolten chocolade te besprenkelen. Hiervoor kun je een cornetje ofwel een spuitzakje gebruiken. Bekijk de video om te zien hoe je een spuitzakje maakt.

Kleine ovens
De naam petit four komt uit Frankrijk. Letterlijk betekent het 'kleine oven'. Als men in vroegere tijden de ovens niet meer voorzag van vaak kostbare brandstof om uit te laten gaan, bleven die nog wel warm genoeg om iets kleins in te bakken: dat noemden ze bakken in 'petit four'. Zo maakte men optimaal gebruik van de ovens.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.