Koekjes bakken
Koekjes bakken

Koekjes bakken

Koekjes zijn onmisbaar bij je kopje koffie of thee, zeker in een koekjesland als Nederland. En een koekje van eigen deeg? Dat zijn vaak de lekkerste! Wist je dat het Amerikaanse woord cookies is afgeleid van het Nederlandse ‘koekjes’?

Koekjes recepten

Zandkoekjes maken
Zandkoekjes maken

Zandkoekjes maken

Ingrediënten

voor 20 personen
  • 95 g ongebrande hazelnoten
  • 135 g tarwebloem
  • 200 g poedersuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 125 g ongezouten roomboter

Nodig in de keuken

  • vershoudfolie
  • deegroller
  • uitsteekvormpjes
  • bakpapier
  1. Hak 40 g hazelnoten fijn. Meng bij in een kom met de bloem, 75 g poedersuiker (bij 20 koekjes), 1 tl kaneel, de vanillesuiker en kardemom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Vorm een bal, verpak in vershoudfolie en laat een ½ uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de rest van de hazelnoten grof. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ½ cm dik. Steek er met de uitsteekvormpjes figuurtjes uit en leg op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
  3. Bestrooi de koekjes met de hazelnoten en bak in 15 min. gaar of tot de randjes goudbruin kleuren. Laat de koekjes ca. 1 uur afkoelen.
  4. Roer de rest van de poedersuiker en kaneel met 1 el water tot een glad glazuur. Besprenkel hier de koekjes in een zigzaggende beweging mee.
Hoe maak je koekjesdeeg?
Hoe maak je koekjesdeeg?

Hoe maak je koekjesdeeg?

Veel koekjes bestaan uit zanddeeg, ook wel boterdeeg genoemd. Zanddeeg is een kruimelig deeg dat wordt gemaakt door koude boter met suiker en bloem te kneden. Na het kneden gaat het deeg even de koelkast in om te rusten. Dit zorgt ervoor dat het niet te plakkerig wordt en je het goed kunt uitrollen. Met speciale vormpjes kun je uit het uitgerolde deeg koekjes steken. Hiermee bak je bijvoorbeeld zandkoekjes. Voeg je aan dit deeg meer vocht toe, dan krijg je ‘wrijfdeeg’. Hier kun je koekjes mee maken die je moet opspuiten, zoals spritsen. Natuurlijk is er ook nog bladerdeeg voor krakelingen, bladerdeeghartjes of hartige koekjes zoals kaasvlinders.

Van chocolate chip tot speculaas

Wist je dat het Amerikaanse woord cookies is afgeleid van het Nederlandse ‘koekjes’? Dat komt doordat de Nederlandse immigranten de koekjestraditie meenamen naar New Amsterdam, het huidige New York. De Engelsen spreken over biscuits. Speaking of cookies… Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten. Onze lievelings: chocolate chip cookies. Typische, ouderwetse Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld speculaas en gevulde koeken. Een andere Nederlandse favoriet? Homemade boterkoek. Ouderwets lekker!

Van chocolate chip tot speculaas
Van chocolate chip tot speculaas

Chocoladekoekjes van Rutger Bakt

Kennen jullie Rutger van den Broek nog? Dé winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Hij maakt met ons de lekkerste chocoladekoekjes, een heerlijk recept uit zijn boek ‘Koekjesbijbel’.

INGREDIËNTEN
200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
175 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille-extract
¼ tl zout
1 middelgroot ei (op kame...

00:58