Koekjes zijn onmisbaar bij je kopje koffie of thee. Zeker in een koekjesland als Nederland. Zelf koekjes bakken is leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Ga aan de slag met koekjes van eigen deeg!

Koekjes zijn waarschijnlijk een Perzische uitvinding. In de zevende eeuw werd suiker daar een populair ingrediënt en ging men experimenteren met bakken. Via de Moren kwam deze baktraditie naar Europa. Lange tijd was suiker een onbetaalbaar luxeproduct, omdat het van ver moest komen. Suiker werd pas gemeengoed met de komst suikerplantages in de achttiende eeuw en het winnen van ervan uit suikerbieten een eeuw later. Tot die tijd bakte het gewone volk koekjes met honing.

Zanddeeg
Veel koekjes bestaan in de basis uit zanddeeg, ook wel boterdeeg genoemd. Zanddeeg is een kruimelig deeg dat wordt gemaakt door koude boter met suiker en bloem te kneden. Na het kneden gaat het deeg even de koelkast in om te rusten. Dit zorgt ervoor dat het niet te plakkerig wordt en je het goed kunt uitrollen. Met speciale vormpjes kun je uit de uitgerolde deeglap koekjes steken.

Nederland koekjesland
We zijn dol op een koekje bij de koffie. Dat blijkt wel uit het rijke assortiment aan typisch Nederlandse koekjes. Denk aan janhagels, krakelingen, spritsen, kletskoppen, bokkenpootjes, speculaasjes en natuurlijk echte Goudse stroopwafels.

Koekjestaal
Wist je dat het Amerikaanse woord cookies afgeleid is van het Nederlandse koekjes? Dat komt omdat de Nederlandse immigranten de koekjestraditie meenamen naar New Amsterdam, het huidige New York. De Engelsen spreken namelijk over biscuits. Dat woord komt weer van het Franse bis cuit, dat tweemaal gebakken betekent. In het Nederlands hebben wij dat woord op onze beurt verbasterd tot beschuit.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.