Het is een neefje van de Hollandse gehaktbal: het gehaktbrood. Met deze recepten van Allerhande zet je een authentiek gerecht op tafel.

Wat is het grote verschil tussen gehaktbrood en een gehaktbal? De ingrediënten zijn bijna hetzelfde, maar de vorm is anders en je bereidt gehaktbrood in de oven. Je kunt er net als met de gehaktbal veel mee variëren.

Gehaktbrood
Meatloaf of gehaktbrood komt niet uit Amerika zoals je misschien zou verwachten. Het is een oorspronkelijk Europees gerecht. Het komt al voor in een Romeins kookboek uit de 5e eeuw. De ingrediënten gehakt, ei en paneermeel vormen de basis. De vorm maakt gehaktbrood zo bijzonder. En je kunt het brood vullen met allerlei mooie ingrediënten waardoor de plakjes een leuk effect krijgen.

Gehaktdag
Zoals de vrijdag visdag was, was de woensdag gehaktdag. Vroeger was vlees een luxeproduct dat eigenlijk alleen op zondag werd gegeten en niet, zoals nu, bijna elke dag. Gehakt werd vroeger gemaakt van restjes vlees van dieren die op maandag werden geslacht en op dinsdag werden uitgebeend. Op woensdag werden de restjes in kleine stukjes 'gehakt' en kon je dit vlees goedkoop kopen.

Gehaktbrood kun je zowel warm als koud serveren. Het is ook lekker als hapje of als lunchgerecht. Wat dacht je van gehaktbrood met een ei in het midden? Of met tomaatjes erop? Allerhande laat je stap-voor-stap zien hoe je gehaktbrood maakt!

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.