Souffleren betekent letterlijk rijzen en let maar op, binnenkort rijst het aantal supersoufflés bij jou de spreekwoordelijke pan (ok, je oven) uit met deze heerlijke recepten en gouden tips.

Kaassoufflé 
Wist je dat de meest bekende soufflé de kaassoufflé is? Ja, niet die vette hap van de snackbar want als je ‘m zelf maakt, komt er geen frituurolie aan te pas. Hierbij een paar gouden tips voor een gouden soufflé.

Tip 1: het gootje
De essentie (en het succes) van een goede soufflé is dat-ie goed rijst. De gouden tip hiervoor is met een natte vinger langs de rand van de vorm een gootje in het mengsel te maken. Plus: open de oven niet tijdens het bakken, want van de koude lucht zakt de soufflé in. Is de soufflé klaar, zet de soufflé dan zo snel mogelijk op tafel. Zodra de warme lucht in de soufflé afkoelt, zakt deze namelijk in. Doet niks af aan de smaak, maar staat natuurlijk net even wat minder.

Tip 2: Shaken not stirred
Het eiwit in het soufflébeslag, waardoor het deeg rijst, bestaat deels uit luchtbelletjes die gaan uitzetten in de oven. Door de hitte stollen de andere ingrediënten om de luchtbelletjes heen daardoor komt de soufflé omhoog. Behandel het opgeklopte eiwit daarom met alle egards door het door te scheppen en te spatelen. Als je gaat roeren gaan de luchtbelletjes in het eiwit kapot en dan mislukt de soufflé.

Zoet én hartig
Het leuke aan soufflés maken is dat je hartige en zoete varianten kunt serveren. Groentesoufflé met ricotta en witte kaas bijvoorbeeld en hoe heerlijk klinkt een zacht chocolade-koffie souffleetje als toetje?

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.