Quinoa koken? Eitje. Quinoa is een hele gezonde en makkelijke basis voor bijvoorbeeld een salade. Benieuwd naar deze superfood? Probeer deze lekkere quinoarecepten.

Quinoa bestaat uit de zaden van de quinoaplant en heeft een nootachtige smaak. Het is een superfood: alle essentiële aminozuren (bouwstenen van eiwitten), vitamine B en E en de mineralen ijzer en koper zitten erin. Quinoa past in een glutenvrij dieet en is door het hoge eiwitgehalte perfect als vleesvervanger.

Waar komt quinoa vandaan?
Oorspronkelijk is het een typisch Zuid-Amerikaans gewas. De Inca’s zagen het als heilig voedsel: ze vereerden het omdat het hen kracht zou geven. Vanuit Bolivia en Peru kwam quinoa naar Europa, en inmiddels staan er ook in Nederland steeds vaker quinoagerechten op tafel. De Verenigde Naties hebben 2013 zelfs uitgeroepen tot het Jaar van de Quinoa.

Quinoa kiezen
Quinoa is er in verschillende kleuren: wit, rood en zwart zijn de meest voorkomende. Qua smaak verschillen ze niet veel van elkaar, de bereidingstijd varieert wel. Zwarte quinoa heeft enkele minuten langer nodig dan witte.

Quinoa koken
Quinoa is geen graan, maar lijkt er wel een beetje op. Je kunt het koken of stomen, zoals bij rijst of couscous. Breng de korrels aan de kook in een dubbele hoeveelheid water (ze absorberen twee keer hun eigen gewicht aan vocht), eventueel met een beetje zout of bouillon. Na 12 tot 15 minuten is de quinoa drooggekookt en dus gaar. Je kunt quinoa goed verwerken in een salade. Laat na bereiding afkoelen en meng met je favoriete groenten, kruiden, stukjes kip, noten, blokjes kaas of uitgebakken spekjes.

Smaakcombinaties
Quinoa is lekker met aardse, rijke smaken als rode biet, zoete aardappel en noten. Maar je kunt het ook goed combineren met friszuur fruit zoals granaatappel en citrus. Liever pittig? Probeer dan eens quinoa met bosui en blauwe kaas. Je kunt quinoa tot pap koken voor een heerlijk ontbijt met dadels, honing of bruine suiker.

Lees meer

Quinoa (84)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.