Recept afbeelding: Quinoa

Quinoa

Quinoa, klein van stuk maar een goede bron van eiwit! De zaadjes zijn heerlijk in een quinoasalade, of eet eens quinoa in plaats van rijst. Nog meer inspiratie? Scrol snel verder.

Wat is quinoa?

Quinoa – spreek uit als kienwa – komt van de quinoaplant. Hoewel we het vooral eten als graan, is het eigenlijk zaad. En nóg een verrassend feit: het is familie van de spinazie en suikerbiet. Naast de bekende witte quinoa bestaan er ook rode en zwarte soorten. Wist je dat quinoa van origine het best groeit in het vochtige, tropische klimaat van Peru en Bolivia, maar dat er inmiddels ook quinoa-rassen zijn ontwikkeld die goed groeien in ons kikkerlandje? Zo leer je nog eens wat!

Hoe varieer je met quinoa?

Al ooit gedacht aan quinoa als ontbijt? Zo kan je je smoothiebowl versieren met gepofte quinoa voor een extra crunch, of kiezen voor gekookte quinoa-havermoutpap: een echt lekker en voedzaam ontbijtje. Of rooster ongekookte quinoa mee met je zelfgemaakte granola, wordt-ie extra voedzaam van! Gekookt is het zaad ook een goede basis voor o.a. vegetarische quinoa-balletjes of zelfgemaakte kipburgers. Kortom: veelzijdig zaadje, die quinoa.

Hoe bewaar je quinoa?

Quinoa is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Wil je bereide quinoa bewaren? Bewaar deze dan in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast (2 dagen houdbaar) of in de diepvries (3 maanden houdbaar). Quinoasalades zijn vanwege de toevoegingen minimaal 1 dag houdbaar in de koelkast. Knapperige toppings zoals noten en croutons blijven het lekkerste als je deze apart van de salade bewaart en pas vlak voor het serveren toevoegt.