Paasontbijt

Het ultieme paasontbijt? Met het hele gezin aan een tafel vol met broodjes, croissantje, paaseieren en natuurlijk paasbrood. Ideeën nodig? Van het perfect gekookte eitje tot volmaakte, versgebakken scones… Voor de lekkerste paasontbijtjes zit je hier gebakken.

Paasontbijtrecepten

Paasbrood voor het paasontbijt
Paasbrood voor het paasontbijt

Paasbrood voor het paasontbijt

Ingrediënten

voor 12 porties
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml water
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 100 g rozijnen
  • 100 g gewelde abrikozen zonder pit
  • 95 g ongebrande hazelnoten
  • 350 g tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 80 g pijnboompitten
  • 300 g amandelspijs
  • 3 el amandelschaafsel
  • 10 g poedersuiker
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • mixer met deeghaken
  • schone theedoek
  • bakpapier
  1. Verwarm ¾ van de boter, de melk en het water in een steelpan op laag vuur, kook het niet. Zet het vuur uit en wacht tot de boter gesmolten is. Voeg als de boter gesmolten en het mengsel handwarm is de suiker en gist toe en laat 15 min. staan. De gist wordt nu geactiveerd en gaat schuimen.
  2. Doe ondertussen de rozijnen in een kom en schenk er zo veel kokend water over, dat ze onderstaan. Laat ze 15 min. wellen. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de hazelnoten grof.
  3. Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Neem het deeg uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad in 6 min. soepel.
  4. Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de rozijnen, abrikozen, hazelnoten en pijnboompitten. Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten erdoor. Maak een bol van het deeg en laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  5. Kneed ondertussen de amandelspijs soepel en vorm tot een rol van 25 cm bij 4 cm. Duw het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnee. Leg de rol amandelspijs op ⅓ van de ronde lap. Vouw eerst de korte kant van het deeg over de spijs en vervolgens de grote deel daaroverheen, zodat de spijs helemaal bedekt is. Vouw de open uiteinden dicht. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met wat bloem, dek losjes af met een schone theedoek en laat weer 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de stol ca. 10 min. in de oven. Smelt ondertussen de rest van de boter. Neem de stol uit de oven en zet de oventemperatuur op 180 °C. Bestrijk de stol met de gesmolten boter, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 25-30 min. op 180 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Laat 10 min. afkoelen op de bakplaat. Laat verder afkoelen op een rooster.
  7. Bestuif vlak voor serveren met de poedersuiker.

Ei koken

Allerhande laat in deze video zien hoe je het beste een ei kan koken. Een paar gouden regels: Een ei uit de koelkast barst sneller omdat het ei koud is. Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn.
01:51