Stamppot

Als het buiten koud is en de ijsbloemen op het raam staan: tijd voor stamppot! Want er is niks vertrouwder dan een bord (hart)verwarmende stamp na een koude tocht huiswaarts. Maar ook in de zomer kan er op z’n tijd een stamppotje in. Welke is jouw favoriet?

Stamppotrecepten

Andijviestamppot maken
Andijviestamppot maken

Andijviestamppot maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.2 kg kruimige aardappel
  • 2 rode uien
  • 125 g magere spekblokjes
  • 250 g op beukenhout gerookte rookworst
  • 500 g fijngesneden andijvie
  • 1 el Franse mosterd
  • 25 g ongezouten roomboter

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Snipper ondertussen de uien. Bak de spekblokjes in een ruime koekenpan zonder olie of boter in 8 min. knapperig. Voeg de laatste 2 min. de ui toe. Schep de ui en het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm ondertussen de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Voeg in de laatste minuut de andijvie toe aan de kokende aardappelen. Giet af en laat goed uitlekken. Doe terug in de pan en voeg de mosterd en boter toe. Stamp met de pureestamper tot een puree. Schep de ui en het spek door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer met de rookworst.

Stamppot anders

Stamppot – ook bekend als stamp of stoemp – wordt gemaakt op basis van aardappelen en groente. Daarom zijn er ook zo veel varianten te bedenken, want je kunt bijna alle groentesoorten wel door de gekookte aardappelen stampen.

De bekendste stamppotten? Boerenkoolstamppot, stamppot andijvie, hutspot, zuurkoolstamppot en natuurlijk hete bliksem. Hollandser kan bijna niet, maar we geven er wel graag een andere draai aan. Wist je bijvoorbeeld dat je van hutspot ook wafels kunt maken? Of geef eens een Thaise twist aan boerenkoolstamppot met Thaise curry en kokosmelk in de aardappelpuree.

Stamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Stamppot bewaren doe je het best door het eerst – 2 uur – te laten afkoelen. In de koelkast is het daarna 2 dagen houdbaar, ingevroren 2 maanden. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten. Ook handig: noteer wat er in het bakje zit.

Ga je de stamppot opwarmen? Doe dat dan door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het is het allerlekkerst om stamppot nog even op te bakken in een koekenpan. Met de leftoverskun je trouwens ook kroketjes maken. Lekker!

Is stamppot gezond?

Stamppot kan een gezonde keuze zijn… Maar een bewuste ingrediëntkeuze is nodig. Groente en aardappel vallen in de schijf van vijf en maken dus een verantwoorde basis.

Boter, rookworst en spekjes zijn bijna niet weg te denken, maar bevatten veel verzadigde vetten (en zout), dus kun je beter achterwege laten. De aardappelpuree kun je bijvoorbeeld smeuïger maken met behulp van magere melk en extra kookvocht in plaats van boter. En onbewerkt mager vlees is een betere optie, zoals in deze spinaziestamppot met tartaarballen.

Boerenkool met worst

Wat eten we vandaag? Lekkere Hollandse winterkost: Boerenkool stamppot met worst! Lekker makkelijk, met maar 5 ingrediënten en perfect comfort food op grijze, koude winterdagen. Kook de aardappelen en boerenkool, stamp ze en serveer met warme worst en een flinke lik honingmosterd. Simpeler kan het niet!
00:20