Aardbeien

De aardbei is een bloeiende plant uit de rozenfamilie met de prachtige Latijnse naam Fragaria. Of je ze nu zo eet of verwerkt in een salade, dessert of taartje: met aardbeien zit je altijd goed.

Waar komen aardbeien vandaan?

De aardbei is een plant uit de rozenfamilie. Over de precieze oorsprong bestaan verschillende verhalen, maar waarschijnlijk kwamen de eerste aardbeien uit Chili. Die waren gek genoeg niet rood, maar wit! Via Frankrijk kwamen ze in de rest van Europa terecht, waar ze uitsluitend in de zomermaanden werden geoogst. Tegenwoordig liggen er jaarrond aardbeien in de winkel. Van ongeveer mei tot oktober kun je in Nederland aardbeien van de ‘koude grond’ eten. Hoe meer licht de aardbeien krijgen, hoe zoeter ze zijn. Niet voor niets hebben ze de bijnaam ‘zomerkoninkjes’!

Moet je aardbeien wassen?

Aardbeien hoef je niet te wassen. Je kunt ze het beste schoonmaken door ze schoon te vegen en daarna de kroon en steel eraf te draaien. Wil je ze toch spoelen met water? Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen. Na het wassen kun je de kroontjes en stelen verwijderen.

Hoe bewaar je aardbeien?

Bewaar aardbeien het liefste in de koelkast, zonder de kroontjes te verwijderen. Hoe droger je ze bewaart, hoe beter. Leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. De smaak van aardbeien komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Haal ze dus ongeveer een halfuurtje voordat je ze gaat eten uit de koelkast. Invriezen kan ook. Verwijder in dat geval de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien eventueel in stukjes. Vries in in een afsluitbaar bakje of plastic zakje. In de vriezer zijn aardbeien 3 maanden houdbaar.

Zijn aardbeien gezond?

Net als andere soorten groente en fruit staan aardbeien in de Schijf van Vijf. In aardbeien zit veel vitamine C, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur.

Franse aardbeientaart

Fris zomergebak met een basis van mascarpone en honing. Allerhande laat je in deze receptvideo zien hoe je een heerlijke Franse aardbeientaart bakt.
03:05