Aardappelen

Van goudgele friet tot smeuïge stamppot, en van romige puree tot crunchy rösti: de aardappel is een multitalent. Ontdek alles over deze oer-Hollandse knol!

Aardappelrecepten

Aardappelen koken
Aardappelen koken

Aardappelen koken

Ingrediënten

voor 1 porties
  • 2.5 kg kruimige aardappel
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 200 ml halfvolle melk
  • 3 el Italiaanse kruidenolie

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen, halveer ze en doe ze in een grote pan met water. Zorg dat de aardappelen net onder water staan. Voeg eventueel zout toe. Kook de aardappelen in 20 min. gaar.
  2. Je kunt deze hoeveelheid aardappelen 2x gebruiken: schep na 15 min. de helft van de aardappelen uit het kokend water en serveer direct of laat afkoelen op een bord om er later gebakken aardappeltjes mee te maken. Voor puree: giet de rest van aardappelen af en doe terug in de hete pan. Voeg de boter en de melk toe en laat nog even staan met de deksel op de pan. Stamp de aardappelen met de melk en boter met een pureestamper tot puree. Breng op smaak met de kruidenolie, peper en eventueel zout. Deze kun je gebruiken voor een ovenschotel of stamppotje. Snijd de rest van de aardappelen in plakken van ca. 1 cm dik en bewaar in een afsluitbare bak in de koelkast. Deze kan je later opbakken.

Welke aardappelsoorten zijn er?

Grofweg zijn er twee soorten aardappelen: kruimig en vastkokend. Binnen die categorieën bestaan talloze rassen met prachtige namen: van Doré tot Eigenheimer. Het belangrijkste bij je keuze voor een type aardappel is dat je weet wat je ermee wilt maken. Voor bereidingen waarbij de aardappel stevig moet blijven (denk aan friet of gebakken aardappelen) kun je het beste kiezen voor een vastkokende aardappel. Als je wilt dat de aardappel lekker zacht wordt, bijvoorbeeld wanneer je ’m poft, of in een puree of stamppot, kies dan voor een kruimige.

Aardappelen: hoe bewaren of invriezen?

Aardappelen kun je het beste droog, donker en koel bewaren, maar niet in de koelkast. Zorg ervoor dat er lucht bij de aardappelen kan. Daarmee verklein je de kans dat ze uitlopen: dat is wanneer de aardappel ontkiemt en er kleine ‘sprietjes’ uit groeien. De beste plekken om aardappelen te bewaren, zijn de kelder, de garage of een koel keukenkastje. Je kunt aardappelen ook invriezen. Schil en snijd ze dan eerst in partjes, kook 5 minuten, spoel af onder koud water en laat uitlekken. In een diepvriesbak of -zak zijn ze zo ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Hoeveel aardappelen reken je per persoon?

Hoeveel aardappelen je per persoon nodig hebt, hangt af van het gerecht dat je maakt. Als de aardappelen een belangrijk onderdeel van je maaltijd zijn, zoals in een puree of in een avg’tje, reken dan ongeveer 250 gram ongeschilde aardappelen per persoon. Serveer je ze als bijgerecht, dan kun je iets minder gewicht per persoon aanhouden.

Aardappelen bakken

Wil je aardappelen bakken, dan kook je ze na het schillen in water met zout 10 minuten. Giet ze af en laat ze 3 minuten uitdampen met de deksel half op de pan. Je kunt ook geschilde aardappelen uit een zakje gebruiken. Deze moet je enkele minuten langer koken, omdat je ze bewaart in de koelkast en de temperatuur verschilt met verse aardappelen.
02:06