Boerenkool

Wie denkt aan boerenkool, denkt al snel aan boerenkoolstamppot. Maar er zijn nog zo veel meer variaties met deze bijzonder lekkere en voedzame groente. Wij roepen maar even: soep, ovenschotel, salade en zelfs boerenkoolsmoothie! Leer de veelzijdigheid van boerenkool hier kennen.

Boerenkool recepten

Boerenkoolsoep (caldo verde) maken
Boerenkoolsoep (caldo verde) maken

Boerenkoolsoep (caldo verde) maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 250 g chorizoworst aan een stuk
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 500 g kruimige aardappelen
  • 1 grote ui
  • 300 g verse boerenkool
  • 1.5 liter kippenbouillon van tablet

Nodig in de keuken

  • staafmixer
  1. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de chorizoblokjes zachtjes uit tot ze krokant en bruin zijn. Schep ze op een bordje. Fruit de ui in hetzelfde bakvet zachtjes glazig. Schep de aardappelblokjes en boerenkool door de ui en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer tot hij een grove structuur heeft. Roer de chorizoblokjes erdoor en warm de soep nog heel even door. Breng pittig op smaak met zout en (versgemalen) peper. Serveer de caldo verde in grote soepkommen. Lekker met grove sneden vloerbrood.

Wat is boerenkool?

Boerenkool is een donkergroene, stevige bladgroente, die vaak jaarrond verkrijgbaar is maar voornamelijk in de herfst en winter wordt geteeld. Eentje om elk jaar weer naar uit te kijken! Het is een groente bij uitstek om te eten als het koud wordt, want wist je dat boerenkool zoeter smaakt als de temperatuur onder het vriespunt daalt? Vers geplukt zijn het grove bladeren met dikke stengels, maar de meeste mensen kennen de fijngesneden bladeren uit de supermarkt.

Hoe lang moet boerenkool koken?

Kook je boerenkool 10 minuten, dan heeft het blad nog een beetje bite. Voor door en door gaar laat je boerenkool 20 minuten koken. Naast koken kun je de boerenkool roerbakken of wokken – dat duurt zo’n 8 minuten. En zelfs (bijna) rauw is deze groente lekker! Wok de bladeren dan zo’n 4 minuten of blancheer ze en maak er een salade mee. Weten hoe je boerenkool kookt in stamppot? Lees alles over boerenkoolstamppot hier!

Ovenschotel met boerenkool

Zin in een lekker winterse ovenschotel. Probeer dan dit gerecht met boerenkool. Aardappelpuree, hamreepjes en lekker gegratineerd met boerenkaas. Doordeweeks en toch bijzonder.Ovenschotel met boerenkool maken:Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil 800 gram iets kruimige aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze 20 minuten in water met zout. Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en rasp 100 gram boerenkaas. Kook ondertussen 600 gram boerenkool 5 minuten. Doe het in een vergiet en spoel het af onder koud stromend water. Duw er met een lepel zo veel mogelijk vocht uit. Giet de aardappelen af en vang 200 mililiter kookvocht op. Stamp ze fijn met de pureestamper en voeg zo veel kookvocht toe dat er een smeuïge puree ontstaat. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 minuut. Voeg 225 gram tuinerwten en een halve eetlepel sambal toe en bak nog 3 minuten. Schep het door de puree. Schep de boerenkool om met 200 gram hamreepjes en verdeel het over de bodem van de ingevette ovenschaal. Schep de puree erop en bestrooi met de kaas. Bak ca. 20 minuten in het midden van de oven. Zo maak je een ovenschotel met boerenkool. Eet smakelijk!
02:28