Avocado

Publiekslieveling pur sang en vol goede vetten: de avocado. Niet voor niets heeft avocado de bijnaam ‘earth butter’. Van een ontbijtje met avocadotoast tot spaghetti avocado als diner: avocado kan de hele dag.

Is avocado fruit of groente?

Avocado is een vruchtgroente: hij zit dus tussen fruit en groente in. Botanisch gezien is het een fruitsoort, omdat het een grote ‘bes’ is met één zaad (de pit) erin. Toch wordt de avocado in Nederland vaak ingedeeld bij de groenten, waarschijnlijk vanwege z’n hartige smaak.

Is avocado gezond?

Avocado zit vol goede vetten. Hoewel-ie dus vrij veel vet en daarmee calorieën bevat, is avocado wel degelijk gezond. Het vet in avocado is voornamelijk oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Een te hóóg LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten avocado’s ongeveer evenveel kalium als bananen en zitten er vezels, vitamine C, E, en B6 in. Indrukwekkend lijstje hè?

Avocado: hoe bewaren en invriezen?

Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Je kunt ’m het beste op een fruitschaal bewaren. Een harde avocado rijpt sneller als je ’m in een papieren zak doet met een banaan. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van het vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden. Heb je de avocado al in blokjes gesneden? Besprenkel deze met wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan. Je kunt de in blokjes gesneden avocado goed invriezen. In de vriezer zijn de blokjes 3 maanden houdbaar.