Peulvruchten

Eigenlijk is 'peulvruchten' een verzamelnaam voor kiemgroenten, bonen, erwten en linzen. Lekker als groente, maar ook als vervanger van vlees of van aardappelen. Er zijn genoeg heerlijke recepten met peulvruchten te bedenken. Wat dacht je van linzen met Amsterdamse ui en worst? Een explosie van smaken.

Recepten met peulvruchten

Rijstsalade met peulvruchten
Rijstsalade met peulvruchten

Rijstsalade met peulvruchten

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 200 g basmatirijst
  • 1/2 pak tuinbonen
  • 1/2 pak tuinerwten
  • 200 g peultjes
  • 1 zakje verse peterselie
  • 1 zakje verse munt
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 citroen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 stengels bleekselderij
Zet producten op mijn lijst
  1. (kan dag van tevoren): Rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken en in slaschaal laten afkoelen. In pan met ruim kokend water en wat zout bevroren tuinbonen en erwten in 3 min. beetgaar koken. Na 1 min. peulen toevoegen en meekoken. Peulvruchten in vergiet met koud water afspoelen, laten uitlekken. Tuinbonen dubbel doppen: stugge, grijze velletje openscheuren. Felgroene binnenste boontje eruit wippen. (Velletjes weggooien.) Blad van peterselie en munt fijnsnijden. Tuinkers van bedje losknippen. Citroen schoonboenen, schil raspen en vrucht uitpersen. Citroensap en -rasp met olie door rijst scheppen. Peulvruchten, bleekselderij, tuinkers, peterselie en munt door rijst scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Nog minstens 30 min. laten intrekken. Lekker bij gegrild lamsvlees.

Geroosterde knolselderij met linzen en hazelnoten

Weer eens wat anders en glutenvrij: dit hoofdgerecht met groenten, peulvruchten en noten. Schillen en plakkenVerwarm de oven voor op 190 graden. Schil 600 gram knolselderij, snijd in plakken van 1 centimeter en de plakken in repen van 2 cm. Halveer 300 gram geschrapte wortels in de lengte. Groenten besprenkelenVerdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de groenten met 4 eetlepels olijfolie, breng op smaak met peper en eventueel zout en rooster ongeveer 35 minuten in de oven. Schep regelmatig om. Hazelnoten roosterenVerhit een koekenpan en rooster 95 gram hazelnoten 2 minuten zonder olie of boter. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze grof. Verwarm 800 gram linzen in hun eigen vocht 3 minuten op middelhoog vuur en laat uitlekken in een zeef. Snijden en serverenSnijd ondertussen 200 gram Griekse feta in kleine stukjes en 15 gram munt fijn. Verdeel de groenten en linzen over de borden. Bestrooi met de hazelnoten, feta en munt en serveer. Zo maak je geroosterde knolselderij met linzen en hazelnoten.
01:38