Recept afbeelding: Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme recepten

Wil je graag minder koolhydraten eten? Dan kan het nog best even zoeken zijn naar de juiste mix op je bord. Wat eet je wel en wat niet? Allerhande helpt je op weg.

Recept afbeelding: Koolhydraatarm recept: gevulde paprika's met tuinerwten en gehakt

Koolhydraatarm recept: gevulde paprika's met tuinerwten en gehakt

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 6 paprikamix
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 g zonnebloempitten
  • 1 el baharat kruidenmix
  • 300 g rundergehakt
  • 20 g verse platte peterselie
  • 250 g diepvries tuinerwten

Nodig in de keuken

  • bakplaat
  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten, maar laat de steeltjes zitten. Leg de paprika’s naast elkaar met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 10 min. in de oven.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en zonnebloempitten 3 min. Voeg de baharat toe en bak 1 min. mee. Voeg het gehakt, peper en eventueel zout toe en bak in 5 min. rul. Schep regelmatig om. Haal de blaadjes van de peterselie, houd er een paar achter als garnering en snijd de rest fijn.
  3. Meng de peterselie met de tuinerwten door het gehakt en vul de paprika’s ermee. Zet de paprika’s nog ca. 10 min. in de oven. Garneer met de achtergehouden peterselie. Lekker!

Wat is koolhydraatarm eten?

Koolhydraatarm eten is een dieet waarbij je let op de hoeveelheid koolhydraten die je tot je neemt. 'Koolhydraten' is een verzamelnaam voor zetmeel en vezels, en komt van nature voor in bepaalde ingrediënten. Wil je koolhydraatarm/-bewust eten, dan is het belangrijk een bewuste productkeuze te maken in je dieet:

  • Wél, o.a.: groenten & fruit, noten, zaden & pitten, onbewerkt(e) vis, kip & vlees (niet te veel) en ongezoete zuivel
  • In beperkte mate: volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten
  • Zo min mogelijk: aardappelproducten, witte pasta, rijst, mie, producten met toegevoegde suikers (zoals snoep, koek en gebak, frisdranken & sappen)

Koolhydraatarm bij Allerhande

Voor Allerhande en de Allerhande Box ontwikkelen we recepten onder de noemer koolhydraatbewust. De criteria voor deze recepten zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Die gaan uit van een matige koolhydraatbeperking van max 150 gram koolhydraten per dag. Naast het aantal koolhydraten, wordt er ook gelet op de voedingswaardensamenstelling (aantal calorieën, verzadigd vet, vezels en zout), hoeveelheid groente en peulvruchten en op het toegevoegd suikergehalte.

Pokébowl met bloemkoolrijst

Een koolhydraatarme pokébowl? Easy! Vervang de sushirijst door bloemkoolrijst. Supergemakkelijk en ook nog eens verantwoord. Bloemkoolrijst maken Doe 400 g bloemkoolrijst in een vergiet. Giet er kokend water over, laat uitlekken. Meng de bloemkoolrijst 1 el rijstazijn en 1 el gembervocht (bij 2 personen) uit het potje ingelegde gember. Verdeel over diepe borden en laat afkoelen tot gebruik. Toppings voor pokébowl Snijd 290 g verse zalm in blokjes van 1 cm en laat marineren in 2 el sojasaus. Snijd ondertussen 100 g radijsjes in kwarten. Meng 75 g biet julienne met 1 el rijstazijn. Halveer 1 avocado, verwijder de pit, schep de avocado met een lepel uit de schil en snijd in blokjes. Halveer de grote stukken uit het bakje zongerijpte mangostukjes. Pokébowl opmaken Verdeel in componenten achtereenvolgens de rode biet, radijs, zalm, mango, gember en avocado in een ronde over de borden met bloemkoolrijst. Zorg dat tussen de rode biet en avocado de bloemkoolrijst nog zichtbaar is zodat er een kleurverloop ontstaat. Combinatietip: lekker met zwart sesamzaad.00:33