Asperges

Witte asperges: we kijken er elk jaar weer naar uit! Het seizoen van het witte goud duurt niet lang, dus wanneer het zo ver is eten we het liefst elke week. Maar we zijn ook dol op zijn groene broertje die jaarrond verkrijgbaar is. Scroll snel verder voor Allerhande aspergerecepten.

Aspergerecepten

Recept afbeelding: Hoe kook je asperges?

Hoe kook je asperges?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.5 kg verse witte asperges

Nodig in de keuken

  • aspergepan
  1. Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Schil niet te dun: schil die blijft zitten is vezelig en niet lekker. Snijd van alle asperges 3 à 4 cm van de onderkant af: die houtachtige stukjes smaken niet lekker. Zorg dat alle asperges daarna even lang zijn.
  2. Zet de asperges met de koppen omhoog in het mandje van de aspergepan. Plaats het mandje in de pan en vul met zo veel water dat de koppen er bovenuit steken. Je kunt de asperges ook in een gewone pan koken, waar ze liggend in passen. De koppen worden dan iets zachter. Voeg zout toe. Breng met de deksel op de pan aan de kook. Zo worden de asperges gekookt en de koppen gestoomd. Draai het vuur na 5 min. uit en laat met de deksel op de pan 10-15 min. staan, afhankelijk van de dikte. Haal het mandje uit het water.

Witte asperges vs. groene asperges

Het verschil tussen witte en groene asperges? De zon! Dat asperges zo mooi wit in de winkel liggen, gaat niet vanzelf. Zodra de asperge boven de grond uit steekt, kleurt hij al groen. Vandaar dat de aspergebedden in het voorjaar – wanneer de asperges beginnen te groeien – met zo’n dertig centimeter verhoogd worden. Zwart folie over de bedden zorgt ervoor dat het witte goud niet verkleurt. Groene asperges groeien onbedekt en krijgen zo hun kleurtje. Ze hebben ook een iets meer uitgesproken smaak t.o.v. de delicate witte asperges. En waar de groene asperges jaarrond bij Albert Heijn verkrijgbaar zijn, is het witte goud alleen verkrijgbaar van van april t/m eind juni. Leuk vers-weetje: verse witte asperges kun je herkennen aan het piepende geluid dat ze maken als je ze tegen elkaar aan wrijft!

Hoe varieer je met asperges?

Iedereen kent de klassieker: gekookte witte asperges met ei, ham, botersaus en peterselie. Maar asperges zijn lekker in zo veel meer gerechten. Zo zijn witte en groene asperges perfect om te grillen, dan behouden ze hun smaak én bite optimaal. De asperges schaven als pastalinten geeft ook een vernieuwende twist. In combinatie met gekookt ei & zalm niet té outside the box, maar wel heel lekker. En altijd een schot in de roos: groenten (zoals asperges) + bladerdeeg. Ga eens voor ’n aspergetaart, onze apergequiche of aspergebladerdeeghapjes voor bij de borrel. We love it.

Hoe bewaar je asperges?

Witte - en groene asperges bewaar je het beste in een vochtige theedoek. Wikkel ze zonder verpakking in de theedoek en bewaar ze in de koelkast. Asperges blijven zo 2-3 dagen goed. Invriezen? Blancheer asperges kort voor invriezen. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar bij -18 °C. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien. Je kunt ze direct in een pan met ruim kokend water doen. Ideaal, want zo kun je ook in de zomer en herfst nog genieten van asperges.

Asperges koken

Asperges koken doe je in het voorjaar: het aspergeseizoen begint half april en eindigt op 24 juni (tijdens Sint-Jan). Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je asperges kookt. In de variant leer je asperges bereiden met de klassieke begeleiders boter, ham en gekookte eieren.06:34