Asperges

Witte asperges: we kijken er elk jaar weer naar uit! Het seizoen van het witte goud duurt niet lang, dus wanneer het zover is eten we ze het liefst elke week. Maar we zijn ook dol op zijn groene broertje die jaarrond verkrijgbaar is. Scroll snel verder voor Allerhande aspergerecepten.

Aspergerecepten

Asperges met ham, hollandaise saus en ei
Asperges met ham, hollandaise saus en ei

Asperges met ham, hollandaise saus en ei

Ingrediënten

voor 6 personen
 • 2 kg verse witte asperges
 • 160 g ongezouten roomboter
 • 6 vastkokende aardappelen
 • 12 middelgrote eieren
 • 20 ml balsamicoazijn
 • 180 ml witte wijn
 • 6 plakken achterham
 1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Breng water aan de kook in een ruime pan en voeg een klontje boter en wat zout toe. Voeg de asperges toe als het water kookt. Breng het water opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en dek de asperges af met een vel wit keukenpapier. Kook de asperges 10 min. en laat de asperges nog 10 min. in het hete kookvocht rusten. Schep de asperges met een grote schuimspaan uit de pan.
 2. Kook ondertussen in 8 min. de aardappelen gaar en de helft van de eieren hard. Splits ondertussen de rest van de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eidooiers goed los en klop de azijn en wijn erdoor. Smelt de rest van de boter.
 3. Zet een lage, brede pan op een laag vuur en klop het eimengsel op tot een saus. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout. Schenk al kloppend beetje bij beetje de gesmolten boter erbij, tot er een luchtige en gebonden saus ontstaat.
 4. Leg op ieder bord 6 asperges. Leg er een plak ham over en leg er 2 halve eitjes en 2 halve aardappelen naast. Schenk er wat lauwwarme hollandaisesaus over. Serveer direct.

Witte asperges vs. groene asperges

Het verschil tussen witte en groene asperges? De zon! Dat asperges zo mooi wit in de winkel liggen, gaat niet vanzelf. Zodra de asperge boven de grond uit steekt, kleurt hij al groen. Vandaar dat de aspergebedden in het voorjaar – wanneer de asperges beginnen te groeien – met zo’n dertig centimeter verhoogd worden. Zwart folie over de bedden zorgt ervoor dat het witte goud niet verkleurt. Groene asperges groeien onbedekt en krijgen zo hun kleurtje. Ze hebben ook een iets meer uitgesproken smaak t.o.v. de delicate witte asperges. En waar de groene asperges jaarrond bij Albert Heijn verkrijgbaar zijn, is het witte goud alleen verkrijgbaar van van april t/m eind juni. Leuk vers-weetje: verse witte asperges kun je herkennen aan het piepende geluid dat ze maken als je ze tegen elkaar aan wrijft!

Hoe varieer je met asperges?

Iedereen kent de klassieker: gekookte witte asperges met ei, ham, botersaus en peterselie. Maar asperges zijn lekker in zo veel meer gerechten. Zo zijn witte en groene asperges perfect om te grillen, dan behouden ze hun smaak én bite optimaal. De asperges schaven als pastalinten geeft ook een vernieuwende twist. In combinatie met gekookt ei & zalm niet té outside the box, maar wel heel lekker. En altijd een schot in de roos: groenten (zoals asperges) + bladerdeeg. Ga eens voor ’n aspergetaart, onze apergequiche of aspergebladerdeeghapjes voor bij de borrel. We love it.

Hoe bewaar je asperges?

Witte - en groene asperges bewaar je het beste in een vochtige theedoek. Wikkel ze zonder verpakking in de theedoek en bewaar ze in de koelkast. Asperges blijven zo 2-3 dagen goed. Invriezen? Blancheer asperges kort voor invriezen. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar bij -18 °C. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien. Je kunt ze direct in een pan met ruim kokend water doen. Ideaal, want zo kun je ook in de zomer en herfst nog genieten van asperges.

zo doe je dat: asperges koken, grillen, schaven

Het is weer aspergetijd! Ze zijn pas echt lekker als je ze goed weet te bereiden. Hoe doe je dat doet? Met deze drie slimme kooktechnieken: asperges koken, grillen en schaven. Witte asperges schillen en kokenSchil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges 10 min. Zet het vuur uit en laat ze met de deksel op de pan 10 min. nagaren. Door de asperges nog 10 min. te laten staan worden ze gaar en blijven ze stevig.Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R931424/asperges-met-beenham-en-bieslooksausGroene asperges grillenVerwijder de houtachtige onderkant van 700 gram groene asperges. Bestrijk de asperges met 2 eetlepels olijfolie. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de asperges in 4 minuten gaar. Keer regelmatig. Neem de asperges uit de pan en leg ze op een schaal. Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2418631/gegrilde-groene-asperges-met-amandelenAsperges schavenVerwijder de houtachtige onderkant van 250 gram witte en 250 gram groene asperges. Schil de witte asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Schaaf met een dunschiller van boven naar beneden langs alle asperges, zodat er dunne plakjes ontstaan.
00:35