Ramadan begint de negende maand van de Islamitische kalender. Met de Ramadan wordt er dertig dagen gevast tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar als de zon onder is, mag er worden gegeten. Met elkaar. Van een gevulde Marokkaanse harira of tajine tot een pilav of stoof. Mooie recepten tijdens Iftar en de nachtelijke uurtjes.

Vasten
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Het feest schuift ieder jaar op en kan dus in elk seizoen vallen. Wat er wordt gekookt, wisselt daardoor ook. In de winter komt er bijvoorbeeld een rijk gevulde groentestoof op tafel. In de zomer een kruidige couscous.

Als de zon onder is
Volgens de Marokkaanse traditie worden er eerst drie dadels gegeten en neemt iedereen vervolgens een slok water. Dan is het tijd voor de harira: een gevulde soep met veel vitamines. In Turkije komt er vaak een gevulde linzensoep, gevolgd door zoete rijstpuddinkjes op tafel. 

Einde Ramadan? Suikerfeest!
Na het vasten is het Suikerfeest. En dat duurt meteen drie dagen lang. Natuurlijk wordt er dan veel gekookt en gebakken. Zoals een verrukkelijke appelbaklava. In de tajine wordt heerlijk gekruid rundvlees bereid of een lekkere bastilla gevuld met knapperige kip. Eid mubarak!

Let op: niet alle ingrediënten zijn halal verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Lees meer

Ramadan (88)

sorteer op
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.