Recept afbeelding: Pastinaak

Pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel. In de volksmond wordt-ie ook wel witte peen genoemd. Hij heeft een andere smaak dan de winterpeen, maar je kunt ’m dezelfde functie geven in een gerecht.

Hoe lang moet je pastinaak koken?

Pastinaakblokjes van 1 x 1 cm kook je in ongeveer 10 minuten gaar. Grotere blokjes moeten langer koken. Prik met een mes in de pastinaak om te kijken of de groente gaar is. Je kunt pastinaak naast koken ook op andere manieren bereiden, zoals roosteren, stoven of roerbakken. Of maak er pastinaaksoep of pastinaakchips van.

Is pastinaak gezond?

Pastinaak is gezond! Deze wortelgroente is een bron van vezels, vitamine B1, C en folaat. Het bevat daarnaast veel kalium.

Moet je pastinaak schillen?

Pastinaak hoef je niet te schillen; de schil is eetbaar en kun je, nadat je ’m hebt schoongeborsteld, prima laten zitten. Of je de wortel wel of niet schilt, hangt af van het gerecht. Voor gerechten als puree is het fijn om pastinaak te schillen, omdat het eindresultaat dan wat gladder is. Ga je de pastinaak roosteren in de oven of maak je er friet van? Dan geeft de schil juist extra smaak en stevigheid. Schillen doe je het best met een dunschiller. Heb je die niet, dan kun je ook een aardappelschilmes gebruiken.