Hummus

Inmiddels compleet ingeburgerd in de Nederlandse keuken: hummus. Deze veelzijdige kikkererwtenpasta maak je gemakkelijk zelf. Ontdek het basisrecept met tahin en varieer erop los door hummus te mixen met verse kruiden, diverse groenten en zelfs chocolade!

Wat is hummus?

Hummus is een puree van kikkererwten uit het Midden-Oosten, waar het wordt gegeten als ontbijt of bij de hoofdmaaltijd, vaak met verschillende toppings. Oorspronkelijk wordt hummus gemaakt van gedroogde, geweekte en gekookte kikkererwten, die je lang maalt in een keukenmachine met veel tahin, oftewel sesampasta. Hoewel dit niet ingewikkeld is, kost het wel wat tijd. Snelle hummus maak je met kikkererwten uit blik, gepureerd met tahin, citroensap, een scheutje water en eventueel wat zout.

Hoe eet je hummus?

Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.

Hummus: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Vers gemaakte hummus kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: doe de hummus in een goed afsluitbaar bakje en schenk er wat olijfolie overheen. In de vriezer is de hummus maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooien doe je door de hummus een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Wil je hummus eten als hoofdonderdeel van je maaltijd? Dan is het lekker om het een beetje op te warmen. Doe dat in een steelpan op laag vuur, en roer regelmatig.