Ovenschotels

Ovenschotels zijn hot, en dat snappen wij wel. Met een ovenschotel kun je eindeloos variëren: maak ‘m vega, met vlees of met vis. En terwijl de oven het werk doet, heb jij je handen vrij. Handig én heel lekker.

Recept afbeelding: Ovenschotel maken

Ovenschotel maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 7.5 g verse rozemarijn
  • 1 wortel
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 500 g rundergehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 el worcestershiresauce
  • 450 g diepvries tuinerwten
  • 200 ml volle melk
  • 100 g cheddar

Nodig in de keuken

  • pureestamper of pureeknijper
  • rasp
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in 20 min. gaar.
  2. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rozemarijn en snijd fijn. Schil de wortel, snijd in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van een ½ cm. Verhit de helft van de boter in een hapjespan en bak de knoflook 1 min. op middelhoog vuur.
  3. Voeg het gehakt, de wortel, rozemarijn, tomatenpuree en worcestershiresaus toe en bak 5 min. Voeg de tuinerwten toe. Laat 5 min. op laag vuur met de deksel op de pan stoven.
  4. Verwarm ondertussen de melk en de rest van de boter in een steelpan op laag vuur. Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper (of pureeknijper) en het melk-botermengsel tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Rasp de cheddar. Meng de kaas door de aardappelpuree. Verdeel het gehakt-groentemengsel over de bodem van de ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bak in de oven in ca. 30 min. goudgeel.

Wat voor ovenschotels zijn er?

Er zijn veel verschillende ovenschotels. Beantwoord daarom eerst de vraag “Waar heb ik zin in?” voordat je een ovenschotel gaat maken, want je kunt er eindeloos mee variëren. Lasagne is een van de populairste ovenschotels in Nederland. Maar we zijn ook groot fan van de Hollandse aardappelschotels. Lekker met prei & gehakt. Op zoek naar extra ovengerecht inspiratie? Onze melanzana alla parmigiana is écht een van onze favorieten.

Hoe bewaar je ovenschotels?

Afgebakken ovenschotels zijn gemiddeld 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ovenschotels met vis zijn 1 dag houdbaar in de koelkast. Let erop dat de ovenschotel goed en snel afkoelt door bijvoorbeeld de inhoud van de ovenschaal in losse bakjes te doen. Dek de ovenschotel voordat je ‘m in de koelkast zet goed af met vershoudfolie of een deksel, zo blijft de schotel gegarandeerd vers!

Knolselderijgratin met appel en walnoten

Gratin, daar kan bijna niets aan misgaan. Het moeilijkste is wachten tot de oven klaar is.Knolselderij kokenSchil 800 g kruimige aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe in een ruime pan en kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Schil ondertussen 1 knolselderij, snijd in gelijke stukken en voeg de laatste 10 min. toe aan de aardappelen.Ui, appel en brieVerwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd 3 bosuien in ringetjes. Snijd 2 appels met schil en klokhuis (zonder pitjes) in flinterdunne plakken. Snijd 200 g brie in de lengte in dunne plakken.Puree makenGiet de aardappel en knolselderij af en vang 200 ml van het kookvocht op. Verkruimel een groentebouillontablet en los op in het opgevangen kookvocht. Schenk terug bij de aardappel en knolselderij, voeg 125 g crème fraîche toe en stamp tot een grove puree. Schep de helft van de bosui erdoor.Gratin makenVerdeel het mengsel over de ovenschaal en verdeel de appel, brie en 60 g walnoten erover. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven. Bestrooi met de rest van de bosui. Lekker met pittige mosterd.00:37