Borrel

Zit de 5 al in de klok? Geen betere manier om de dag af te sluiten dan met een goed gevuld glas en dito borrelplank. Met of zonder alcohol, vegetarisch of niet: wat borrelhapjes betreft zijn er mogelijkheden genoeg.

Borrel recepten

Zo maak je een Italiaanse borrelplank
Zo maak je een Italiaanse borrelplank

Zo maak je een Italiaanse borrelplank

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 125 g mini-mozzarellabolletjes
 • 7.5 g verse basilicum
 • 200 g snoeptomaatjes
 • 100 g sweet piquanté peppers
 • 150 g nocellara olijven
 • 70 g parmaham
 • 70 g venkelsalami
 • 80 g mortadella con pistacchio
 • 40 g rucola
 • 1 el (olijf)olie

Nodig in de keuken

 • partyprikkers
 1. Scheur grotere basilicumblaadjes in kleinere stukjes. Rijg de mozzarellabolletjes, basilicumblaadjes en snoeptomaatjes aan de partyprikkers. Doe de prikkers in een kommetje en zet op de plank. Leg de sweet peppers op een borrelplank. Doe de olijven in een kommetje en zet op de plank. Leg de verschillende vleeswaren er bij.
 2. Garneer de borrelplank met de rucola en besprenkel met de olie. Zet de kommetjes met olijven en mozzarella-basilicum-tomaatspiesjes erbij of erop.

Hoeveel borrelhapjes heb je nodig per persoon?

Geef je een borrel voorafgaand aan een diner, dan zijn drie tot vijf hapjes per persoon voldoende. Ga je de hele avond door, maak er dan iets meer. Het is natuurlijk ook afhankelijk van wat je precies serveert. Gefrituurde snacks of hapjes met kaas zijn een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld snoepgroenten met dip.

Wat mag niet ontbreken op een borrelplank?

Begin een borrelplank met een basis van knapperig brood, soepstengels en/of crackers, met daarop iets smeerbaars, zoals labneh, hummus of tapenade. Olijven, rauwkost als cherrytomaat, bleekselderij en paprika, en pickles (ingemaakte groenten) zijn een lekker frisse borrelplank-toevoeging. Kaasjes doen het ook altijd goed, maar vullen wel flink. Zet dus geen enórme stukken op tafel als je daarna nog een uitgebreid diner wilt serveren. Dungesneden vleeswaren zoals gedroogde ham, (venkel)salami of een gedroogd worstje zijn ook lekker voor op je borrelplank, net als een blikje sardines van goede kwaliteit. Iets warms als bittergarnituur of kleine loempiaatjes? Goed idee! Je kunt ook kiezen voor een borrelplank in het thema van een bepaald land: een Italiaanse antipasti-plank met olijven, mozzarella en dungesneden ham, een Spaanse plank met aioli, groene pepers en mini-tortilla of een Midden-Oosterse plank met platbrood, hummus en falafel.

Borrel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Meestal kun je overgebleven borrelhapjes het beste weggooien, omdat ze vaak al te lang ongekoeld op tafel hebben gestaan. Dit geldt met name voor (rauwe) vleeswaren en ongepasteuriseerde kazen. Je kunt verspilling voorkomen door niet alles in een keer op tafel te zetten, maar een deel achter te houden in de koelkast. Vul aan zodra de hapjes opraken. Mochten er kleine beetjes (ingemaakte) groenten, vis, vlees(waren) of kaas overblijven die uiteindelijk niet op de borrelplank zijn beland, dan kun je er de volgende dag een lekkere frittata van maken.

Italiaanse borrelplank

Stap voor stap een borrelplank samen stellen. Het lijkt moeilijker dan het is. Met deze tips en trucs stijl jij voortaan in no time een luxe borrelplank.Vleeswaren stylenLeg 70 g parmaham op een borrelplank.Leg 70 g venkelsalami er bij.Voeg 80 mortadella er bij.Extra hapjesLeg 100 g sweet peppers op een borrelplank. Doe 150  olijven in een kommetje en zet op de plank.Caprese op een stokje.Rijg 125 g  mozzarellabolletjes, 15 g basilicumblaadjes en 200 g snoeptomaatjes aan partyprikkers en doe in een kommetje op de plank.Finishing touchGarneer de borrelplank met 40 g rucola en besprenkel met een el olijfolie.
00:43