Bulgur

De ideale figurant in talloze gerechten: bulgur. Je hoeft bulgur maar kort te koken. Daarna kun je het bijvoorbeeld als bijgerecht serveren of als basis gebruiken voor een voedzame salade.

Wat is bulgur?

Bulgur is een graanproduct, gemaakt uit verschillende soorten tarwe, maar vaak van durum (harde) tarwe. De korrels worden eerst gestoomd, vervolgens gedroogd en tot slot gebroken of gemalen. Het heeft een milde, nootachtige smaak en is makkelijk te bereiden. Bulgur is niet glutenvrij.

Hoe lang moet bulgur koken?

De makkelijkste manier om bulgur te koken, is om het met water of bouillon op laag vuur aan de kook te brengen en 8 tot 10 minuten te laten koken, totdat het vocht is opgenomen. Daarna laat je de bulgur even staan met de deksel op de pan, zodat al het vocht geabsorbeerd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om de vloeistof in delen toe te voegen onder regelmatig roeren, alsof je risotto maakt. In plaats van water of bouillon kun je ook bieten- of wortelsap gebruiken, voor een mooi gekleurde bulgur.

Bulgur: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Bulgur is een droog product en daardoor lang houdbaar: tot wel 9 maanden in je keukenkast. Bereide bulgur kun je in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast 2 dagen bewaren; in de vriezer is het 3 maanden houdbaar. Bulgursalades kun je afhankelijk van de toevoegingen ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Knapperige toppings zoals noten en pitten kun je beter apart bewaren en pas vlak voor het serveren toevoegen, zodat ze niet zacht worden.