Conserveren: het klinkt zo lekker ouderwets maar is nog altijd actueel. Wecken en drogen deed je grootmoeder misschien al, maar zijn nog altijd beproefde methodes om etenswaren op een natuurlijke manier langer te kunnen bewaren. Dit zijn onze favoriete technieken en recepten.

Pekelen
Een eeuwenoude truc die vroeger in de scheepvaart al werd toegepast is pekelen. Bewaar vlees of vis of in het zout en ze blijven langer vers. Dat komt omdat zout vocht onttrekt aan een product en daardoor krijgen bacteriën en schimmels geen ruimte om te groeien. Je kunt ook kiezen voor pekelen als vorm van bereiding. Zalm met dille en een vleugje jenever is verrukkelijk na een pekelbadje.

Fermenteren
Bij fermenteren zet je natuurlijke bacteriën in om voedsel te bereiden en langer te bewaren. Dat klinkt spannender dan het is, want we gebruiken dagelijks allerlei gefermenteerde producten, zoals kaas, bier, yoghurt en chocolade. En ken de Koreaanse hit kimchi al? Dat zijn gefermenteerde restjes groente die een hele lekkere smaak krijgen doordat je ze een week of laat staan. Een makkelijk en verrukkelijk bijgerecht.

Inmaken in zuur
Pickles zijn de bom. Helemaal als je ze zelf maakt. Wanneer je restjes groenten en fruit inmaakt in zuur, kun je allerlei soorten pickles maken. Met bloemkool, wortel en bier bijvoorbeeld. Of Bietjes met sinaasappelsap. Lekker joh!

Lees meer

Conserveren (11)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.