Tonijnsalade
Tonijnsalade

Tonijnsalade

Sla een slaatje uit je tonijn en maak er tonijnsalade van. Of je er nu broodbeleg van maakt, of een complete hoofdmaaltijd: je kunt er alle kanten mee op.

Hoe maak je tonijnsalade?
Hoe maak je tonijnsalade?

Hoe maak je tonijnsalade?

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 4 middelgrote eieren
 • 300 g verse sperziebonen
 • 2 rode uien
 • 320 g tonijnmoot in olie
 • 4 trostomaten
 • 10 zwarte olijven zonder pit
 • 3 el kraanwater
 • 1 zakje salademix kruiden/ bieslook
 • 1 vers stokbrood
 1. Kook de eieren in ca. 9 min. hard. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen en kook in ca. 5 min. beetgaar. Snijd de ui in ringen.
 2. Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op. Snijd de tomaten in partjes. Pel de eieren en snijd in partjes. Verdeel de moten tonijn in 4 stukken. Halveer de olijven.
 3. Schik op een schaal de sperziebonen, tomaten, uien, olijven en tonijn. Maak de dressing van het water, 3 el tonijnolie en de salademix. Schenk over de salade. Serveer met stokbrood.
Tonijnsalade maken: hoe doe je dat?
Tonijnsalade maken: hoe doe je dat?

Tonijnsalade maken: hoe doe je dat?

Om een smeuïge tonijnsalade te maken voor op brood, giet je tonijn uit blik af. Vervolgens meng je de tonijn met de rest van de ingrediënten. Om er een hoofdgerecht van te maken, meng je de tonijn met de ingrediënten voor een maaltijdsalade of leg je het er in stukken bovenop.

Hoe varieer je met tonijnsalade?

Met tonijnsalade kun je naar eigen smaak variëren. In principe kun je er alles in doen wat je lekker vindt. Voor de versie op brood of toast voeg je meestal kleine ingrediënten (zoals tomaat, olijven of kappertjes), smaakmakers (zoals mayonaise of cottage cheese) en verse kruiden toe. Voor een hoofdgerecht kun je variëren met verschillende soorten sla, groente, ingrediënten met koolhydraten (zoals pasta, aardappel of rijst), dressings en toppings.

Hoe varieer je met tonijnsalade?
Hoe varieer je met tonijnsalade?
Is tonijnsalade gezond?
Is tonijnsalade gezond?

Is tonijnsalade gezond?

Tonijn valt binnen de Schijf van Vijf. Het bevat weinig vet en veel eiwitten. Tonijnsalade is dus in de basis een gezonde keuze. Let wel op wat je toevoegt aan de tonijnsalade. Laat mayonaise in verband met het vetgehalte achterwege en kies voor een meer healthy optie, zoals magere yoghurt, cottage cheese of magere kwark.

Aardappel-tonijnsalade met asperges

Zin in een lekkere, makkelijke maaltijd? Probeer deze aardappel-tonijnsalade met groene asperges eens!

Halveer 500 gram krieltjes. Kook ze in water met zout in 8 minuten gaar. Kook ondertussen 3 eieren in 8 minuten hard. Giet de krieltjes af en verdeel ze over een schaal.

Asperges koken
Pel ondertussen de eieren en snijd ze in partjes. Snipper 1 rode ui. Breek de houtachtige onderka...

02:13