Curry
Curry

Curry

Curry = jummie! En… veelzijdig. Er zijn veel soorten curry, van met of zonder vlees of vis tot verschillende kruidenmengsels en bereidingswijzen. Wist je dat je voor curry niet altijd kerriepoeder nodig hebt? Plus: de volgende dag is de curry vaak nog lekkerder. Extra portie maken dus!

Curry recepten

Indiase curry madras maken
Indiase curry madras maken

Indiase curry madras maken

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 1 kg krieltjes
 • 400 g bloemkoolroosjes
 • 2 el arachideolie
 • 120 g madras-currypasta
 • 400 g kokosmelk
 • 380 g kipdijfilet
 • 2 rode puntpaprika's
 • 2 tomaten
 • 1 limoen
 • 30 g stukjes cashewnoot
 1. Breng een ruime pan water aan de kook. Boen ondertussen de ongeschilde krieltjes schoon, halveer en voeg toe aan het kokende water. Kook in 15 min. gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
 2. Halveer ondertussen de grote bloemkoolroosjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de currypasta 1 min. Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak 1 min. mee. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan 5 min. op middelhoog vuur zachtjes koken.
 3. Snijd ondertussen de kipfilet in dunne repen. Was de paprika’s, halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in halve ringen. Was de tomaten en snijd in blokjes. Voeg de kipreepjes, paprika en tomaat toe aan de curry en stoof nog 10 min. zachtjes mee.
 4. Pers de limoen uit en breng de curry op smaak met het limoensap. Schep de krieltjes door de curry en verdeel over diepe borden of kommen. Garneer met de cashewnootjes.
Wat is curry en waar komt het vandaan?
Wat is curry en waar komt het vandaan?

Wat is curry en waar komt het vandaan?

Wij gebruiken het woord ‘curry’ eigenlijk voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht in een Aziatische stijl. Bij ons zijn die uit India en Thailand het meest bekend, maar curry wordt ook in veel andere landen gegeten. Er zijn talloze soorten curry: allemaal verschillend in mate van pittigheid en gebruik van specerijen. De basis van een curry is een mengsel van specerijen, zoals deze currypasta. Daaraan wordt vocht toegevoegd, vaak kokosmelk en bouillon, soms een van die twee. Hierin kun je groenten garen, aangevuld met bijvoorbeeld een eitje, paneer, kip, garnalen of vis.

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?

Je kunt tofu, tempeh, peulvruchten of een vleesvervanger aan de curry toevoegen om hem extra voedzaam te maken zonder dierlijke producten te gebruiken. De Indiase kaas ‘paneer’ is een goede toevoeging wanneer je een vegetarische curry maakt. De curry is dan natuurlijk niet meer vegan.

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?
Hoe maak je vegetarische of vegan curry?
Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst. Haal de curry de avond voor gebruik uit de vriezer en zet in de koelkast. Warm al roerend op laag vuur in een steelpan op in ongeveer 5 minuten.

Bloemkoolrijst met milde curry en groente

Minder koolhydraten, meer groente. In dit wokgerecht gebruik je bloemkool in plaats van rijst en het is nog snel klaar ook. Wokken maar!

00:34