Bananenbrood
Bananenbrood

Bananenbrood

Overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland: bananenbrood. Wij vullen de keuken maar wat graag met de geur van deze versgebakken heerlijkheid. P.s. Wist je dat bananenbrood eigenlijk meer cake is dan brood?

Bananenbrood recepten

Bananenbrood maken
Bananenbrood maken

Bananenbrood maken

Ingrediënten

voor 10 personen
  • 250 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 mespunt zout
  • 300 g banaan
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 125 ml crème fraîche
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • cakevorm (27 cm)
  • keukenmachine
  • satéprikker
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  2. Zeef in een grote kom de bloem, bakpoeder, kaneel en het zout. Pel en prak de banaan. Meng de boter, basterd- en vanillesuiker in de keukenmachine in 20 sec. tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe. Schep door het bloemmengsel.
  3. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 min. op gaarheid met de satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 min. afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster. Bon appétit!

Wat is bananenbrood?

Bananenbrood = cakebeslag + rijpe bananen. Althans, dat is de essentie. Hoe het ooit brood is gaan heten, daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de cakevorm waar het in gebakken wordt en de manier waarop we het eten (ten opzichte van cake). Waar we het wel over eens zijn? Het is een traktatie waar je ons voor mag wakker maken! Alleen al van de geur die uit de oven komt bij het bakken, gaan we watertanden. De redactie tipt: bananenbrood met sinaasappel en deze variant bananenbrood met noten en verse bramen.

Bananenbrood: hoe bewaren / invriezen / ontdooien?

Bananenbrood kun je, eenmaal afgekoeld, 4 dagen bewaren in een luchtdichte trommel in de koelkast. Je kunt het ook invriezen: eenmaal ingevroren is het 3 maanden houdbaar. Ontdooien kan buiten de koelkast, maar eenmaal ontdooid kun je het niet meer opnieuw invriezen. Tip: snijd het voor het invriezen in plakjes, dan heb je meteen de juiste portie én is het sneller ontdooid. Zorg er wel voor dat je de plakjes bananenbrood goed inpakt, anders worden ze droog.

Is bananenbrood gezond?

Bananenbrood heeft een gezond/bewust imago, maar… That’s banana’s. Vanwege de basisingrediënten bloem, boter, suiker (niet in de Schijf van Vijf) en ei valt het gerecht eerder in de categorie cake. Maar een bewustere ingrediëntkeuze kan ook. Bloem vervang je dan door volkorenmeel en boter door een plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie). Suiker laten we achterwege en we maken gebruik van extra rijpe bananen (want die zijn zoeter). Het is dan niet meer zoals je gewend bent, maar zo kun je alsnog met mate eten.

Bananenbrood

Veel rijpe bananen over? Maak eens een heerlijk smeuïg bananenbrood. Zo simpel en bijzonder smakelijk. Bananenbrood maken: Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in en bekleed ‘m met bakpapier. Zeef in een grote kom 250 gram tarwebloem met 2 theelepels bakpoeder, 1 theelepel kaneel en een mespunt zout. Pel en prak 300 gram banaan. Meng 100 gram boter, 200 witte basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker in de keukenmachine in 20 seconden tot een bijna glad mengsel.  Laat draaien en voeg 1 voor 1 de 2 eieren en 125 ml crème fraîche toe. Schep door het bloemmengsel. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
02:17