Labneh
Labneh

Labneh

Labneh is dikke, uitgelekte yoghurt gemaakt met lekkere specerijen. Eigenlijk een soort hartige hangop. Labneh komt uit de Levant (gebied ten oosten van de Middellandse Zee) en eet je naturel of met andere toppings zoals verse kruiden, pijnboompitten en specerijen. Lekker met platbrood!

Labneh maken

Labneh maken

Ingrediënten

5 personen

30 g

ongebrande hazelnoten

1 el

sesamzaad

1 tl

komijnzaad

½ tl

korianderzaad

½ tl

4-seizoenenpeper

½ tl

gemalen kaneel

½ tl

gemalen geelwortel (kurkuma)

2 el

extra vierge olijfolie

500 g

hangop

Dit heb je nodig

  • vijzel

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten op middelhoog vuur in 4 min. goudbruin. Schep regelmatig om. Laat afkoelen op een bord en hak fijn.
  2. Verhit dezelfde koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesam-, komijn- en korianderzaad 2 min. op laag vuur. Schep regelmatig om. Doe de zaden, peperkorrels en kaneel in de vijzel en stamp grof. Meng met de hazelnoten en breng op smaak met zout. Dit mengsel heet dukkah.
  3. Klop de geelwortel en olie tot een dressing. Giet het vocht af van de hangop. Verdeel de hangop over een platte schaal. Besprenkel met de geelwortelolie en garneer met de dukkah.
Wat is labneh?

Wat is labneh?

Lahneh is een uitgelekte yoghurt die je maakt van verschillende specerijen. Ergens lijkt het dus wel op een hartige hangop. Je eet het naturel of met bijvoorbeeld een kruidenmelange of olijfolie. In Libanon eten ze het van vroeg tot laat: met platbrood bij het ontbijt, maar ook op de mezzetafel of in een sandwich.

Hoe maak je labneh?

Voor labneh heb je yoghurt nodig. Wij gebruiken yoghurt van koemelk, maar je kunt ook geitenyoghurt gebruiken. Roer de yoghurt los met eventueel een beetje zout en schep de yoghurt in een schone thee- of kaasdoek. Leg de doek in een zeef en zet deze op een kom of pan. Laat de yoghurt zo minstens 4 uur uitlekken tot een dikke labneh. Verdeel de labneh met de achterkant van een lepel over een lage kom of schaal en besprenkel met verse kruiden, pistachenoten of pijnboompitten, citroenrasp, za’atar en tot slot olijfolie en wat peper. Serveer met platbrood.

Hoe maak je labneh?
Labneh als onderdeel van mezze

Labneh als onderdeel van mezze

Mezzetafels zijn rijkgevulde tafels met soms wel tientallen koude en warme gerechten en erg populair in Libanon en omliggende landen in het Midden-Oosten. Van labneh, platbrood en hummus tot kibbeh, het nationale Libanese gerecht. Een grote schaal tabouleh (frisse, sappige plattepeterseliesalade) ernaast en natuurlijk een glaasje arak (anijslikeur). Zet de tafel vol met de lekkerste mezze en val aan!