Pasta carbonara
Pasta carbonara

Pasta carbonara

Pasta carbonara is een van de meest geliefde Italiaanse recepten. Van de romige textuur met krokante spekjes en kaas krijgen wij geen genoeg. En het pastagerecht staat immers al in 20 minuten op tafel.

Superromige spaghetti carbonara

Superromige spaghetti carbonara

Ingrediënten

4 personen

400 g

spaghetti

125 ml

verse slagroom

2

middelgrote eieren

75 g

Parmezaanse kaas

4 takjes

verse platte peterselie

200 g

biologische spekreepjes

2 tenen

knoflook

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Doe ondertussen de slagroom in een kom, breek de eieren erboven en klop met een vork door elkaar. Rasp de kaas erboven en meng erdoor. Snijd de peterselie fijn.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Snijd ondertussen de knoflook fijn en bak de laatste 30 sec. met de spekjes mee. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Voeg al roerend het slagroommengsel toe. Blijf roeren tot de kaas gesmolten is en de saus iets is ingedikt. Voeg eventueel wat kookvocht toe om de pasta smeuïger te maken. Schep de spaghetti carbonara vlug in een schaal, zodat de restwarmte van de pan het ei in de saus niet verder laat stollen. Bestrooi met de peterselie en (versgemalen) zwarte peper. Serveer direct.
Pasta carbonara met of zonder room?

Pasta carbonara met of zonder room?

Originele pasta carbonara maak je zonder room. Er is niet meer nodig dan ei, kaas en spek. In Nederland lusten we daarentegen beide varianten. Een van de populairste Allerhande-recepten aller tijden is deze superromige spaghetti carbonara. Met room, dus. Over het traditionele carbonara-recept zijn ook Italianen het onderling niet altijd eens. Spek moet eigenlijk guanciale (kinnebakspek) zijn of pancetta. Knoflook toevoegen of kruiden zoals peterselie? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar pasta carbonara zonder room , daar zijn ze het unaniem over eens.

Welke groente past bij pasta carbonara?

In de originele pasta carbonara zitten geen groenten. Natuurlijk kun je wel variëren en de pasta combineren met verschillende groenten. Groene groenten en bladgroenten zijn een gouden match, bijvoorbeeld courgette of een salade van verse spinazie voor erbij. Liever groenten door je pasta carbonara? Ga dan voor spaghetti carbonara met groene asperges of gebruik de pasta als vulling voor een gevulde courgette carbonara. Genoeg opties om mee te variëren.

Welke groente past bij pasta carbonara?
Is pasta carbonara gezond?

Is pasta carbonara gezond?

Pasta carbonara is geen gezonde keuze. De hoofdingrediënten staan namelijk niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar je kunt een bewuste ingrediëntkeuze maken. Gebruik bijvoorbeeld volkorenpasta in plaats van witte. In (Parmezaanse) kaas en spek zit veel verzadigd vet en zout, waardoor het af te raden is dit vaak te eten. Kies net als in de originele saus voor eieren in plaats van room. Wil je een extra romige textuur? Meng dan een gepureerde avocado door de pasta zoals in deze spaghetti carbonara met avocado.

Wat zijn variaties op pasta carbonara?

Met pasta carbonara kun je eindeloos variëren . Het heeft dan nog weinig weg van het origineel, maar dat maakt het niet minder lekker! Maak carbonara bijvoorbeeld extra creamy door room toe te voegen. Of geef het een extraatje door nog een gepocheerd ei op de spaghetti te serveren.

Wat betreft andere ingrediënten: leef je uit. Voeg groene groenten toe zoals courgette en asperges of maak de pasta met erwten en artisjok. Voeg gerookte zalm toe in plaats van spekjes of gebruik kip. Variëren kan eindeloos, maar laat het de Italianen niet weten ;)

Wat zijn variaties op pasta carbonara?