Barbecue beer can chicken van Jord Althuizen

Allerhande kookt met...

- 03:43 min.

Hou je van bier én kip? Maak dan beer can chicken op de barbecue. Grillmaster Jord Althuizen laat zien hoe je dit goed doet met het deksel van de BBQ.

HOOFDGERECHT – 4 PERS. – 1 UUR EN 10 MIN.

INGREDIËNTEN
2 scharrelkippen (à ca. 1.3 kg)
8 el chick mix BBQ kruiden
2 blikken van je favoriete bier
1 citroen, in parten
1 bakje verse rozemarijn (15 g)
(houtskool)barbecue met deksel
rookhoutsnippers (geweekt in water en uitgelekt)
kernthermometer

Kip kruiden
Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng de deze naar 170 °C. Open blikken bier en neem uit elk blik een grote slok. Droog de kippen af met keukenpapier en kruid rondom gelijkmatig met de chick mix BBQ kruiden.

Zet het bier op de BBQ
Plaats de twee bierblikken rechtop op het heetste deel van de barbecue en verwarm ze voor. Werp zodra het bier in de blikken begint te dampen de rookhoutsnippers en ¾ van de rozemarijn op de hete kolen.

Beer can chicken maken
Neem de blikken met een tang van het vuur en zet op een (houten) snijplank. Schuif de kippen voorzichtig over de bierblikken. Let op, de blikken zijn heet. Trek bij beide kippen de twee poten uit elkaar, zodat het bierblik en de poten samen een driepoot vormen. Zet de kippen met bierblik terug op het rooster, op het koelste deel van de barbecue. Draai de borst naar het warmste gedeelte van de barbecue en plaats de deksel terug op de barbecue.

De temperatuur van de kip checken
Houd de temperatuur van de barbecue zo constant mogelijk op 170 °C en gaar de kippen in ca. 50-60 min. gaar, tot deze een kerntemperatuur hebben van 70 °C in de borst en 75 °C in de dijen. Neem de kippen van de barbecue, plaats ze met blik en al rechtop op een snijplank en laat 5 min. rusten.

De kip garneren
Gril ondertussen de citroenparten. Serveer de kip op de snijplank, met de citroenparten en de overgebleven rozemarijntakjes.

 
Like, follow & share Allerhande:

Facebook: https://www.facebook.com/allerhande

Instagram: https://instagram.com/allerhande

Pinterest: https://www.pinterest.com/allerhande

Youtube: https://www.youtube.com/allerhande